Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rijksburgers met coupplannen zochten Russische steun'

Kort nieuws - 19 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De groep zogenoemde Reichsbürger die een staatsgreep voorbereidden tot ze vorig jaar december werden opgepakt, had contact met Russische diplomaten. De groep zou gehoopt hebben op steun vanuit Rusland voor haar plannen om de regering omver te werpen. 

Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen trof voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. De politie arresteerde in eerste instantie 23 mensen. Onder hen waren oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich XIII. Prinz Reuß.

De regionale omroep MDR heeft informatie over een mailwisseling tussen verdachten die tot de groep van coupplegers behoorden en het Russische consulaat-generaal in Leipzig. Volgens MDR geven de verdachten in de mails aan dat ze pro-Russisch zijn. Een ontmoeting met een diplomaat van het consulaat stond gepland kort nadat de groep werd gearresteerd, en is er dus niet meer van gekomen. Volgens MDR werd binnen de groep herhaaldelijk over een Allianz, een samenwerking met Rusland gesproken.

Onduidelijk is ook de rol van verdachte Vitalia B., die wordt omschreven als partner of assistente van Heinrich Reuß. Ze komt uit Rusland en woont sinds 2002 in Duitsland. Volgens MDR is nog onduidelijk of ze toevallig betrokken is geraakt bij Reuß en zijn complot, of dat ze een Russische agente is die op hem is afgestuurd. Ze zou enkele jaren geleden hebben geregeld dat Reuß aanwezig kon zijn op een feest op het consulaat in Leipzig. Lees meer bij MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger