Duitslandweb logo Duitslandweb

'Rijksburgers met coupplannen zochten Russische steun'

Kort nieuws - 19 juli 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De groep zogenoemde Reichsbürger die een staatsgreep voorbereidden tot ze vorig jaar december werden opgepakt, had contact met Russische diplomaten. De groep zou gehoopt hebben op steun vanuit Rusland voor haar plannen om de regering omver te werpen. 

Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen trof voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. De politie arresteerde in eerste instantie 23 mensen. Onder hen waren oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich XIII. Prinz Reuß.

De regionale omroep MDR heeft informatie over een mailwisseling tussen verdachten die tot de groep van coupplegers behoorden en het Russische consulaat-generaal in Leipzig. Volgens MDR geven de verdachten in de mails aan dat ze pro-Russisch zijn. Een ontmoeting met een diplomaat van het consulaat stond gepland kort nadat de groep werd gearresteerd, en is er dus niet meer van gekomen. Volgens MDR werd binnen de groep herhaaldelijk over een Allianz, een samenwerking met Rusland gesproken.

Onduidelijk is ook de rol van verdachte Vitalia B., die wordt omschreven als partner of assistente van Heinrich Reuß. Ze komt uit Rusland en woont sinds 2002 in Duitsland. Volgens MDR is nog onduidelijk of ze toevallig betrokken is geraakt bij Reuß en zijn complot, of dat ze een Russische agente is die op hem is afgestuurd. Ze zou enkele jaren geleden hebben geregeld dat Reuß aanwezig kon zijn op een feest op het consulaat in Leipzig. Lees meer bij MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger