Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Rijksburgers met coupplannen begint

Kort nieuws - 26 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het proces tegen de 'militaire tak' van de groep Reichsbürger die een staatsgreep wilde plegen begint aanstaande maandag 29 april in Stuttgart. Het gaat om de groep rond Heinrich XIII Prinz Reuß, die in december 2022 werd opgepakt.

Maandag staan de eerste negen verdachten terecht, die volgens justitie de militaire tak van de groep vormen. Vanwege de omvang van de zaak is die verdeeld over drie gerechtshoven, in Stuttgart, Frankfurt en München.

Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen zou hebben getroffen voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. 27 verdachten werden aangeklaagd, maar een verdachte is volgens de krant Rheinische Post inmiddels overleden. Onder hen waren oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich XIII. Prinz Reuß.

Op 21 mei begint het proces in Frankfurt. Daar staan negen aanvoerders terecht, onder wie Heinrich Reuss. Op 18 juni begint het proces in München, tegen nog eens acht verdachten. De groep wordt het lidmaatschap van een terroristische vereniging en voorbereidingen voor hoogverraad ten laste gelegd. Een van de verdachten in Stuttgart wordt ook aangeklaagd wegens poging tot moord, omdat hij op politiemensen schoot bij zijn aanhouding, en twee van hen verwondde. Lees meer bij Rheinische Post

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger