Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Rijksburgers die Lauterbach wilden ontvoeren

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het proces tegen een groep rechtsextremisten die minister van Gezondheid Karl Lauterbach wilde ontvoeren en de regering omver wilde werpen, gaat vandaag in Koblenz van start. Terecht staan vijf leden van de groep 'Vereinte Patrioten'.

Vier mannen van tussen de 44 en 56 jaar en een vrouw van 75 waren volgens de aanklacht lid van een binnenlandse terroristische vereniging en pleegden met hun plan om de regering omver te werpen hoogverraad. 

Ze waren volgens de aanklacht van plan om eerst met aanslagen met explosieven voor een stroomuitval van minstens twee weken te zorgen. Vervolgens wilden ze minister van Gezondheid Lauterbach ontvoeren en in de 'burgeroorlogachtige toestanden' die dan zouden ontstaan, wilden ze de regering in Berlijn afzetten en nieuwe leiders benoemen.

De vier mannen, die tot de Reichsbürger worden gerekend, liepen tegen de lamp toen ze wapens wilden aanschaffen. Ze werden in april 2022 gearresteerd. De vrouw werd in oktober vorig jaar gearresteerd. Zij zou hebben aangedrongen op een snel "herstel van de slagvaardigheid van het Duitse Rijk" en onder meer brieven aan de Russische president Poetin en een arrestatiebevel voor Lauterbach hebben geschreven. Lees meer bij Die Zeit

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid. Sinds 2016 houdt de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de Rijksburgers in de gaten. In december 2022 werd een andere groep Rijksburgers gearresteerd die ook plannen hadden om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

Duitse cannabiswet stuit nog steeds op bezwaar

De Duitse regering wil wiet roken legaliseren voor volwassenen. Of de streefdatum van 1 april wordt gehaald is nog ongewis.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger