Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen Rijksburgers die Lauterbach wilden ontvoeren

Kort nieuws - 17 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het proces tegen een groep rechtsextremisten die minister van Gezondheid Karl Lauterbach wilde ontvoeren en de regering omver wilde werpen, gaat vandaag in Koblenz van start. Terecht staan vijf leden van de groep 'Vereinte Patrioten'.

Vier mannen van tussen de 44 en 56 jaar en een vrouw van 75 waren volgens de aanklacht lid van een binnenlandse terroristische vereniging en pleegden met hun plan om de regering omver te werpen hoogverraad. 

Ze waren volgens de aanklacht van plan om eerst met aanslagen met explosieven voor een stroomuitval van minstens twee weken te zorgen. Vervolgens wilden ze minister van Gezondheid Lauterbach ontvoeren en in de 'burgeroorlogachtige toestanden' die dan zouden ontstaan, wilden ze de regering in Berlijn afzetten en nieuwe leiders benoemen.

De vier mannen, die tot de Reichsbürger worden gerekend, liepen tegen de lamp toen ze wapens wilden aanschaffen. Ze werden in april 2022 gearresteerd. De vrouw werd in oktober vorig jaar gearresteerd. Zij zou hebben aangedrongen op een snel "herstel van de slagvaardigheid van het Duitse Rijk" en onder meer brieven aan de Russische president Poetin en een arrestatiebevel voor Lauterbach hebben geschreven. Lees meer bij Die Zeit

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid. Sinds 2016 houdt de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de Rijksburgers in de gaten. In december 2022 werd een andere groep Rijksburgers gearresteerd die ook plannen hadden om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’

Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.


Lees meer

Duitsland worstelt met academische vrijheid

Duitsland worstelt met academische vrijheid

De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger