Duitslandweb logo Duitslandweb

Huiszoekingen bij Rijksburgers in meerdere deelstaten

Kort nieuws - 10 oktober 2023

De Duitse politie heeft dinsdagmorgen invallen gedaan bij zogenoemde 'Reichsbürger' in verschillende deelstaten. Er zijn meerdere mensen gearresteerd die mogelijk behoren tot een groep rechts-extremisten die minister van Gezondheid Karl Lauterbach wilde ontvoeren en de Duitse regering omver wilde werpen.  

De huiszoekingen vonden plaats in Rijnland-Palts, Noordrijn-Westfalen, Thüringen, Hessen, Beieren en Baden-Württemberg. Het Openbaar Ministerie in München maakte bekend dat één van de gearresteerden heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij de geplande ontvoering van minister Lauterbach (SPD) en met dat doel een wapen in Kroatië wilde kopen. 

Sinds mei loopt er in Koblenz een rechtszaak tegen vier mannen en een vrouw die verdacht worden van het beramen van een ontvoering van de minister. Ze waren volgens de aanklacht van plan om eerst met aanslagen met explosieven voor een stroomuitval van minstens twee weken te zorgen. Vervolgens wilden ze Lauterbach ontvoeren en in de 'burgeroorlogachtige toestanden' die dan zouden ontstaan, wilden ze de regering in Berlijn afzetten en nieuwe leiders benoemen. De verdachten worden tot de Reichsbürger gerekend en zijn leden van de terreurgroep 'Vereinte Patrioten'. De personen die vandaag zijn opgepakt zouden ook lid of sympathisant zijn van deze groep. Minister Lauterbach heeft op X de autoriteiten dinsdagmiddag bedankt.

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden en teruggrijpen naar de staatsvorm van het Duitse Rijk van 1871. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid. Sinds 2016 houdt de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de Rijksburgers in de gaten. In december 2022 werd een andere groep Rijksburgers gearresteerd die ook plannen hadden om een staatsgreep te plegen en de Bondsdag te bestormen. Lees meer bij TagesschauBR24 en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger