Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe invallen in kringen van Reichsbürger

Kort nieuws - 22 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse politie heeft woensdagmorgen huiszoekingen gedaan bij nog eens 19 personen in het onderzoek naar de coupplannen van een groep Reichsbürger en complotaanhangers. Een van de betrokkenen heeft op de politie geschoten, melden Duitse media.

Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen trof voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger. De politie arresteerde in eerste instantie 23 mensen. Onder hen waren oud-militairen, een lid van de speciale legereenheid KSK, een arts, een operazanger, een chef-kok en een oud-Bondsdaglid van de AfD. Aan het hoofd stond een nazaat van een oud vorstenhuis in Thüringen, Heinrich Reuß.

De afgelopen maanden heeft de recherche het in december in beslag genomen bewijsmateriaal onderzocht. Dat heeft geleid tot de invallen deze woensdag in zeven deelstaten, meldden WDR, NDR en Süddeutsche Zeitung op basis van gezamenlijk onderzoek. Tegenover deze media bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat in Reutlingen een persoon op de politie heeft geschoten. Een politieman raakte daarbij gewond. De schutter is aangehouden.

Bij vijf van de 19 personen zou het gaan om verdachten, de overigen zouden zijn opgedoken in chatgesprekken. Onder hen zijn volgens WDR, NDR en SZ actieve politiemensen en militairen. Lees meer bij Tagesschau en bij Süddeutsche Zeitung

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid, van rond tienduizend aanhangers in 2016 tot ongeveer 21.000 in 2021, volgens veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Sinds 2016 houdt de dienst de beweging in de gaten. Ongeveer 2100 van de Reichsbürger en Selbstverwalter schatte de Verfassungsschutz vorig jaar in als 'op geweld gericht'; ze hebben eerder geweld gebruikt of vallen op door dreigementen, geweldsverheerlijking of een gewelddadige ideologie. Na meerdere zware geweldsincidenten probeert de overheid de leden van de beweging de wapens af te nemen. Sinds in 2020 een nieuwe wapenwet van kracht werd, mogen wapenvergunningen worden ingetrokken of geweigerd als iemand Rijksburger is. Lees meer over de Rijksburgers op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger