Duitslandweb logo Duitslandweb

'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek

Achtergrond - 23 maart 2016 - Auteur: Rosa Pelser

Ze weigeren de Bondsrepubliek Duitsland te erkennen en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is: de Reichsbürger zijn een opmerkelijk Duits fenomeen. 
NB: Dit artikel is van 2016Lees meer over de Rijksburgerbeweging in 2022 en de verijdelde staatsgreep

'Reichsbürger' ontkennen de Bondsrepubliek
© Wikimedia/Dirk Ingo Franke/cc
Protest van 'Reichsbürger' voor de Rijksdag in Berlijn in 2013

De Reichsbürger - ook wel bekend als Angehörige des Freistaates Preußen, Selbstverwalter of Germaniten - vormen een heterogene groep. De beweging ontstond in de jaren tachtig en heeft volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een paar honderd aanhangers. (Actualisering 27 juni 2019: De veiligheidsdienst meldde in juni 2019 dat het aantal Rijksburgers sterk is gestegen, naar 19.000. Sinds 2016 houdt de veiligheidsdienst Verfassungsschutz de beweging in de gaten)

Reichsbürger bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en erkennen in plaats daarvan het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. Ze vinden dat het huidige democratische bestel na de Tweede Wereldoorlog door de geallieerde bezettingsmachten is opgedrongen, aldus de Bundeszentrale für Politische Bildung (BpB).

Omdat de Reichsbürger menen dat de Bondsrepubliek niet legitiem is, vinden ze dat ook haar wetten niet geldig zijn. Zo accepteren veel Reichsbürger bijvoorbeeld de autoriteit van officiële instanties zoals de politie niet, houden ze zich niet aan verkeersregels en willen ze geen belasting betalen. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze weigeren hun kinderen naar school te sturen.

Rechtsextremisme

Vaak worden Reichsbürger in verband gebracht met rechtsextremisme vanwege hun vaak antisemitische en anti-autoritaire houding. Een deel van de Reichsbürger wordt regelmatig gesignaleerd bij protesten van rechts-extremistische bewegingen. Sommigen zijn inderdaad overtuigd neonazi en ontkennen de Holocaust, anderen hangen bijvoorbeeld esoterisch gedachtegoed aan of willen een Duits Rijk met een koning, aldus de BpB.

Sommige Reichsbürger zijn overtuigd neonazi, anderen hangen esoterisch gedachtegoed aan of willen een Duits Rijk met een koning

Een bekende Reichsbürger is voormalig RAF-terrorist Horst Mahler. Ook zanger Xavier Naidoo sympathiseert met de ideeën van de Reichsbürgerbewegung. Op de dag van de Duitse eenheid in 2014 trad hij tijdens een bijeenkomst van de Reichsbürger in Berlijn op, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), wat hem veel kritiek opleverde.

De laatste maanden duikt de term regelmatig op in de Duitse media. Ex-politieman Volker S. werd eerder deze maand veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor een overval op een deurwaarder en misbruik van politie-uniform, meldt de FAZ. Hij richtte in 2012 het Deutsche-Polizei-Hilfswerk op, een burgerwacht waarbij veel Reichsbürger zijn aangesloten en die haar eigen wetten wil handhaven. Leden van de beweging gingen in Meißen in de buurt van Dresden meerdere malen in bedrieglijk echt lijkende politie-uniformen de straat op. 

Politiehandboek

In de buurt van Kaiserslautern in Zuidwest-Duitsland hield de politie eind vorig jaar een automobilist aan die zijn nummerbord op z’n kop op zijn auto had gemonteerd. Toen de politie vroeg waarom hij dat gedaan had, antwoordde de man dat toch “alles door de Geallieerden op zijn kop was gezet’’, schrijft de Süddeutsche Zeitung. De man weigerde vervolgens zijn rijbewijs te overhandigen en legitimeerde zichzelf met een identiteitsbewijs van een zelfverzonnen overheidsinstantie.

Reichsbürger houden zich niet aan verkeersregels en willen geen belasting betalen

In Velten in de buurt van Berlijn kregen veel inwoners begin maart een vreemde brief in de bus. De officieel-uitziende brief met de titel ‘Formblatt zur Personalausweisrückgabe’ bevatte een formulier, in te vullen door de geadresseerde, met een verzoek aan de overheid het identiteitsbewijs terug te nemen. Volgens de Märkische Allgemeine Zeitung is deze actie opgezet door Reichsbürger die van mening zijn dat het land een bedrijf van bezetters is en de burgers ambtenaren van de staat. Ze noemen dat in de brief een vorm van slavernij.

Naar aanleiding van dergelijke incidenten wordt er op dit moment in Brandenburg gewerkt aan een handboek voor politieagenten, waarin staat hoe ze het best met Reichbürger om kunnen gaan. De politie maakt daarvoor gebruik van adviezen van de Brandenburgse Verfassungsschutz: “Het is zinloos, met Reichsbürger te discussiëren” en “Reichsbürger die beledigen en bedreigen, moeten onmiddellijk strafrechtelijk worden vervolgd.”

Reacties

odin - 19 oktober 2016 23:35

ik woon al 5 jaar in Duitsland .... er zit geen verschil in mensen zijn het zat om overgeslagen te worden door hun eigen politieke systeem ... het aantal daklozen neemt schrikbarende vormen aan zelfs in een klein dorp waar ik woon ... mensen moeten twee banen hebben of tenminste een partner die een redelijk inkomen heeft... anders ben je spreekwoordelijke lul... omdat het minimum loon zo laag ligt en dan hebben we het nog niet eens over wir shaffen das... oorzaak en gevolg...

Reageer
Bart jongste - 19 oktober 2016 16:02

Hetzelfde gebeurt ook in Nederland en persoonlijk begrijp ik ook wel waarom men soeverein wil zijn. Al vanaf de jaren 50 is er flink gebouwd aan een graai cultuur. Een hoop maatregelen en wetten worden de burgers gewoon opgelegd , protesteren is in een hoop gevallen verboden. De mensen die er toch tegenin gaan worden simpelweg door de politie uit hun huis gehaald en krijgen een etiket 'radicaal' opgeplakt. Toch zijn reichsburgers vaak gewoon mensen die op hun eigen wijze willen leven .

Reageer
Augustinus - 19 oktober 2016 14:12

De voormalige DDR burgers hebben vaak ook last van de veranderingen die worden opgelegd. Ze begrijpen het niet en hebben geen vermogen om veranderingen zelf aan te sturen, dus trappen ze op elke rem, zoals de vele Reichsburgers. Men wil een eigen identiteit en eigen cultuur in de straten zien. Mensen die niet door de maatschappij zijn opgenomen/begrepen, gaan logisch gewijs in dit soort bewegingen, het zelfde had ik ook.

Reageer
Alex Dekker - 12 april 2016 21:48

Dit doet mij een beetje denken aan de militia-leden die in de VS overal te vinden zijn. Ook anti-overheid, soms antisemitisch, vaak extreem-rechts en zich beroepend op autonomie door de VS te ontkennen. Sommige groepen erkennen de landelijke overheid niet en benoemen zichzelf tot 'hoogste autoriteit'. Geen typisch Duits verschijnsel dus.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?

Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?


Lees meer

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?

Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.


Lees meer

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Vijf vragen over de Duitse grenscontroles

Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.


Lees meer

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

Asielbeleid onder vuur na mesaanval Solingen

De mesaanval in Solingen vrijdagavond heeft Duitsland geschokt. Een Syriër stak drie mensen dood en verwondde acht anderen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger