Duitslandweb logo Duitslandweb

'Zeker 18.000 Reichsbürger in Duitsland, 950 van hen extreem-rechts'

Kort nieuws - 30 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz telt inmiddels 18.000 Reichsbürger, mensen die de Duitse staat niet erkennen. Vorig jaar waren het er nog 12.000. 

Van die 18.000 Reichsbürger zijn er 950 extreem-rechts, meldt de Tagesspiegel op basis van informatie van de Verfassungsschutz. Rijksburgers bestrijden de legitimiteit van de Bondsrepubliek en vinden dat de Duitse wet niet op hen van toepassing is. Zij erkennen alleen het Duitse Rijk zoals dat tussen 1871 en 1945 bestond. Ze baren de Duitse overheid zorgen omdat ze steeds meer geweld gebruiken.

De fikse stijging van het aantal Rijksburgers dat wordt geteld, heeft mede te maken met het feit dat de veiligheidsdiensten meer mensen meerekenen dan in voorgaande jaren. In 2015 werden bijvoorbeeld alleen de extreem-rechtse Reichsbürger geteld. Maar er is volgens het Bundesverfassungsschutz ook sprake van een "uitgebreider ideologisch aanbod" van de scene, bijvoorbeeld via websites. 

De veiligheidsdienst probeert zoveel mogelijk wapenvergunningen van Reichsbürger in te trekken, maar nog steeds mogen 1200 van hen een wapen gebruiken. De afgelopen jaren zijn er verschillende gewelddadige incidenten met Rijksburgers geweest. Lees meer bij Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger