Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse veiligheidsdienst: Toename rechts geweld

Kort nieuws - 20 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal politiek gemotiveerde misdrijven in Duitsland is het afgelopen jaar toegenomen. Dat geldt vooral voor misdrijven van rechts. Dat blijkt uit het jaarrapport van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, dat het hoofd van de dienst Thomas Haldenwang vandaag samen met minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) heeft gepresenteerd. 

De Duitse recherche heeft in 2022 in totaal 58.916 politiek gemotiveerde misdrijven geregistreerd. Dat is 7 procent meer dan in 2021. Ruim 60 procent daarvan, 23.493, had een rechts-extremistische achtergrond. Extreem-rechts gemotiveerde misdrijven waarbij geweld werd gebruikt, zijn in 2022 met 7,5 procent toegenomen. Misdaden uit de extreem-linkse hoek daalden juist: van 10.113 in 2021 naar 6.976 in 2022.

Vooral uit de kringen van de Reichsbürger en de Selbstverwalter is het aantal misdrijven met een extremistische achtergrond toegenomen: in totaal met 34,3 procent. Het aantal geweldsmisdrijven uit deze hoek steeg zelfs met 55,4 procent.

Reichsbürger is een verzamelnaam voor verschillende groepen die gemeen hebben dat ze de legitimiteit van de Bondsrepubliek bestrijden. De beweging ontstond in de jaren tachtig en is in de laatste jaren sterk gegroeid. Op 7 december 2022 rolde de politie een netwerk op dat voorbereidingen trof voor een staatsgreep. Deze Rijksburgers wilden volgens de politie bewapend de Bondsdag bestormen en hadden al een schaduwkabinet gevormd om de macht over te nemen. Ook werkten ze aan een schaduwleger, waarvoor ze rekruteerden bij de politie en het leger.

Ook het aantal misdrijven met een 'buitenlands-ideologisch extremistische motivatie' is in 2022 flink gestegen, met 154,4 procent. De meeste gevallen daarvan hebben te maken met de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne. Lees meer bij Tagesschau en bij het Bundesamt für Vefassungsschutz

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger