Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst: Veiligheid in Duitsland nog meer onder druk

Kort nieuws - 18 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De veiligheid in Duitsland is het afgelopen jaar verder onder druk komen te staan. Dat meldt de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in haar jaarlijkse rapport. Islamisten, Rijksburgers en links-extremisten bedreigen de veiligheid in het land, maar het grootste gevaar vormen nog steeds de rechts-extremisten. De groepen zijn deels verenigd in hun antisemitisme en vijandigheid ten opzichte van Israël, aldus de Verfassungsschutz. 

"De toch al gespannen veiligheidssituatie is in 2023 opnieuw verergerd", schrijft minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) in het voorwoord van het jaarrapport van de Verfassungsschutz. Naast de oorlog in Oekraïne is er nu ook oorlog in het Midden-Oosten. "Beide hebben direct effect op ons land." 

In een speciaal hoofdstuk over de gevolgen van de oorlog in het Midden-Oosten meldt de veiligheidsdienst dat bij pro-Palestijnse demonstraties naast Islamisten en Palestijnse extremisten ook Turkse rechts-extremisten en Duitse en Turkse links-extremisten mobiliserend optreden. Wat hen bindt is antisemitisme en een vijandige houding ten opzichte van Israël, aldus de Verfassungsschutz. De escalatie in het Midden-Oosten vindt vooral een sterke weerklank op sociale media.

Het gevaar dat van het Islamisme uitgaat, is volgens de veiligheidsdienst sinds 7 oktober 2023 groter geworden. Het aantal Islamisten in Duitsland wordt geschat op 27.200 personen. Het is moeilijk deze groep in de gaten te houden omdat ze hun acties vaak in kleine groepen en kort van te voren plannen, aldus de Verfassungsschutz.

De grootste bedreiging voor de veiligheid in Duitsland vormen nog steeds de rechts-extremisten, meldt het jaarrapport. Het aantal rechts-extremisten schat de dienst op 40.600, van wie er 14.500 bereid zouden zijn geweld te gebruiken. Rechts-extremisten maken gebruik van crises, zo ook die in het Midden-Oosten. Zij zien migratie algemeen als wortel van sociale en maatschappelijke problemen. De thema's migratie en asiel hebben voor extreemrechts weer aan betekenis gewonnen, aldus de veiligheidsdienst. 

De groep Reichsbürger bestaat in Duitsland inmiddels uit 25.000 personen, staat in het rapport. Van hen zouden 2.500 bereid zijn geweld te gebruiken. Rijksburgers vormen een heterogene groep, maar hebben met elkaar gemeen dat ze de Duitse staat niet erkennen. Een klein deel van hen is uitgesproken extreemrechts. In 2022 bleek een groep Rijksburgers een staatsgreep te willen plegen. Ze beschikten over veel wapens en hadden vergevorderde plannen voor hun coup. Ze staan nu terecht in verschillende processen. 

Linksextremisten beschikken volgens de veiligheidsdienst over een potentieel dat nog niet is aangesproken, maar dat voor meer radicalisering en geweld kan zorgen. De groep professionaliseert zich. Als dat proces ongehinderd doorgaat, kan in Duitsland een nieuw links terrorisme ontstaan, meldt de Verfassungsschutz. Het aantal links-extremisten wordt geschat op 37.000, van wie er 11.200 gericht zouden zijn op geweld. 

Als het gaat om spionage en en cyberaanvallen vormen Rusland, China, Iran en Turkije de grootste bedreiging. Deze landen zetten hun inlichtingendiensten in voor spionage in en tegen Duitsland, aldus de Verfassungsschutz. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger