Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse veiligheidsdienst waarschuwt voor rechtse terreur

Kort nieuws - 7 juni 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz waarschuwt voor toenemend terreurgevaar van rechtsextremisten. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Verfassungsschutz, dat het hoofd van de dienst Thomas Haldenwang vandaag samen met minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) in Berlijn presenteerde.

De Verfassungsschutz waarschuwt onder meer voor de verspreiding van een zeer radicale stroming onder rechtsextremisten, die terreuraanslagen propageert tegen onder meer politici en minderheden om een burgeroorlog te ontketenen. Aanhangers van deze stroming zien hun voorbeeld in de Amerikaanse neonazi James Mason, die in de jaren tachtig het boek 'Siege' (belegering) schreef. In Duitsland bestaan meerdere afdelingen van internationale terreurgroepen die deze ideologie aanhangen, zoals Atomwaffen Division Deutschland en de Feuerkrieg Division Deutschland.

Begin april voerde de Duitse politie nog een grootschalige actie uit tegen neonazi's, onder meer van de Atomwaffen Division Deutschland. Er werden toen huiszoekingen op meer dan 60 locaties in elf deelstaten gedaan. 

Radicalisering van potentiële aanslagplegers vindt vaak in chatgroepen plaats, blijkt uit het jaarrapport. In deze chatgroepen, met soms duizenden deelnemers, zijn "geweldsfantasieën zoals martel- en moordoproepen aan de orde van de dag". 

Het aantal rechtsextremisten in Duitsland is volgens de Verfassungsschutz gestegen naar 33.900. Van hen zijn er 13.500 bereid geweld te gebruiken. Minister Faeser noemde rechtsextremisme bij de presentatie van het jaarrapport "de grootste extremistische bedreiging voor onze vrije democratische orde". 

Voor het eerst maakt de Verfassungsschutz ook melding van radicaal protest tegen de coronamaatregelen, zoals die van de Querdenken-beweging. In grote delen van deze protestgroepen zijn "samenzweringstheorieën, vaak met elementen van antisemitsch ressentiment" wijdverbreid. Aanhangers trekken de legitimatie van de staat in twijfel, propageren verzet tegen maatregelen van de overheid en roepen soms ook op tot geweld, aldus de veiligheidsdienst. Ook intimideren ze politici door hen bijvoorbeeld thuis op te zoeken.

Overigens is ook het aantal links-extremisten dat bereid is geweld te gebruiken gestegen, naar 10.300. Het aantal aanhangers van islamistische groepen is volgens het jaarrapport licht gedaald. De dienst schrijft verder over het gevaar van "toenemend complexe activiteiten van geheime diensten van andere landen", die "een serieuze bedreiging" vormen en noemt hier in het bijzonder Rusland. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger