Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst: Pandemie heeft extreemrechts versterkt

Kort nieuws - 15 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechtsextremisme en antisemitisme blijven de grootste bedreiging voor de veiligheid voor Duitsland, volgens de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Dinsdag presenteerde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer het jaarrapport van de dienst.

Seehofer sprak van 'Ein dickes Problem'. Het aantal rechtsextremisten is naar schatting gestegen naar 33.300, waarvan er 13.300 volgens de veiligheidsdienst potentieel gewelddadig zijn (potenziell gewaltorientiert).

Hoewel afgelopen jaar veel grote extreemrechtse bijeenkomsten door corona zijn afgezegd, zocht en vond de groep rechtsextremisten aansluiting bij het burgerlijke spectrum via de protesten tegen de coronamaatregelen, volgens Seehofer. Ze wisten hun stempel op deze demonstraties te drukken, hoewel ze in de minderheid waren. Ook fungeerden de demonstraties als podium voor het gedachtegoed van de Reichsbürger-beweging. 

De directeur van de Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang, zei tijdens de persconferentie dat de rechtsexremistische scene in 2020 actiever is geworden, vooral online. Voor het eerst is er in het rapport ook aandacht voor de Neue Rechte. Die proberen volgens de veiligheidsdienst hun rechtsextremistische gedachtegoed door een psuedo-intellectueel sausje aan de man te brengen en proberen de grenzen op te rekken van wat gezegd mag worden. Lees meer bij Tagesschau en bij Deutsche Welle

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger