Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst: Pandemie heeft extreemrechts versterkt

Kort nieuws - 15 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechtsextremisme en antisemitisme blijven de grootste bedreiging voor de veiligheid voor Duitsland, volgens de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Dinsdag presenteerde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer het jaarrapport van de dienst.

Seehofer sprak van 'Ein dickes Problem'. Het aantal rechtsextremisten is naar schatting gestegen naar 33.300, waarvan er 13.300 volgens de veiligheidsdienst potentieel gewelddadig zijn (potenziell gewaltorientiert).

Hoewel afgelopen jaar veel grote extreemrechtse bijeenkomsten door corona zijn afgezegd, zocht en vond de groep rechtsextremisten aansluiting bij het burgerlijke spectrum via de protesten tegen de coronamaatregelen, volgens Seehofer. Ze wisten hun stempel op deze demonstraties te drukken, hoewel ze in de minderheid waren. Ook fungeerden de demonstraties als podium voor het gedachtegoed van de Reichsbürger-beweging. 

De directeur van de Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang, zei tijdens de persconferentie dat de rechtsexremistische scene in 2020 actiever is geworden, vooral online. Voor het eerst is er in het rapport ook aandacht voor de Neue Rechte. Die proberen volgens de veiligheidsdienst hun rechtsextremistische gedachtegoed door een psuedo-intellectueel sausje aan de man te brengen en proberen de grenzen op te rekken van wat gezegd mag worden. Lees meer bij Tagesschau en bij Deutsche Welle

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger