Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD Saksen-Anhalt beoordeeld als bewezen extremistisch

Kort nieuws - 8 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz heeft de AfD in de deelstaat Saksen-Anhalt beoordeeld als bewezen rechts-extremistisch. De dienst kan nu meer middelen inzetten om de partij in de deelstaat in de gaten te houden.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt noemt de deelstaat-AfD bewezen rechts-extremistisch vanwege de talrijke anti-islamitsiche, racistische en antisemitische uitspraken van partij-functionarissen. De partij-afdeling in de Oost-Duitse deelstaat sluit mensen uit op basis van afkomst of religie, concludeert de veiligheidsdienst, en ze streeft naar de afschaffing van het huidige democratische stelsel in Duitsland. De AfD in Saksen-Anhalt is met ruim 20 procent de grootste oppositiepartij.

De Verfassungsschutz heeft verschillende fases bij het in de gaten houden van een partij. Eerst is een partij een Prüffall, dan mogen alleen openbare bronnen en uitingen worden onderzocht. Daarna kan een partij een Verdachtsfall worden. Dat betekent dat de veiligheidsdienst voldoende aanwijzingen meent te hebben dat die partij een gevaar vormt voor de democratie en kan ze onder meer informanten inzetten, telefoons afluisteren en mails meelezen. Bij de AfD in Saksen-Anhalt doet de Verfassungsschutz dat sinds 2021.

Tijdens de coronacrisis is de AfD in de Oost-Duitse deelstaat nog verder geradicaliseerd, concludeert de Verfassungsschutz. Nu is ze een Beobachtungsfall, waarmee die dienst de partij-afdeling met nog meer middelen in de gaten kan houden. Eerder werd de AfD in Thüringen ook al als bewezen rechts-extremistisch geclassificeerd. De landelijke AfD geldt sinds 2021 als VerdachtsfallLees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger