Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verfassungsschutz Saksen-Anhalt gaat AfD in de gaten houden'

Kort nieuws - 26 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de deelstaat Saksen-Anhalt gaat de AfD in die deelstaat streng in de gaten houden. De partij-afdeling is als Verdachtsfall aangemerkt, meldt Der Spiegel.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt verdenkt de Alternative für Deutschland (AfD) in die deelstaat van rechtsextremisme omdat de partij volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. 

Nu de AfD Verdachtsfall is, krijgt de Verfassungsschutz verstrekkende bevoegdheden om de partij en leden in de gaten te houden. Zo kunnen telefoongesprekken van partijleden worden afgeluisterd, e-mails meegelezen en activiteiten op social media worden gecontroleerd.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. Ze neemt een partij of een afdeling in het vizier als ze aanwijzingen heeft dat die een gevaar vormt voor de democratie en de rechtsstaat. Eerder al hield de Verfassungsschutz geradicaliseerde jongerenafdelingen van de AfD in de gaten en sinds de zomer van 2020 gelden de partij-afdelingen in Brandenburg en Thüringen als Verdachtsfall.

Afgelopen week meldden Duitse media dat de AfD deze week op landelijk niveau als Verdachtsfall zou worden aangemerkt. Dat probeert de partij nog te vermijden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger