Duitslandweb logo Duitslandweb

'Verfassungsschutz Saksen-Anhalt gaat AfD in de gaten houden'

Kort nieuws - 26 januari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de deelstaat Saksen-Anhalt gaat de AfD in die deelstaat streng in de gaten houden. De partij-afdeling is als Verdachtsfall aangemerkt, meldt Der Spiegel.

De Verfassungsschutz in Saksen-Anhalt verdenkt de Alternative für Deutschland (AfD) in die deelstaat van rechtsextremisme omdat de partij volgens een onderzoek de menselijke waardigheid aanvalt, de principes van de rechtsstaat afwijst en de democratie ondermijnt. 

Nu de AfD Verdachtsfall is, krijgt de Verfassungsschutz verstrekkende bevoegdheden om de partij en leden in de gaten te houden. Zo kunnen telefoongesprekken van partijleden worden afgeluisterd, e-mails meegelezen en activiteiten op social media worden gecontroleerd.

Het in de gaten houden van een politieke partij of een afdeling ervan is een zwaar middel in een democratie. Aan de andere kant is het de taak van de Verfassungsschutz de Duitse democratische orde te beschermen. Ze neemt een partij of een afdeling in het vizier als ze aanwijzingen heeft dat die een gevaar vormt voor de democratie en de rechtsstaat. Eerder al hield de Verfassungsschutz geradicaliseerde jongerenafdelingen van de AfD in de gaten en sinds de zomer van 2020 gelden de partij-afdelingen in Brandenburg en Thüringen als Verdachtsfall.

Afgelopen week meldden Duitse media dat de AfD deze week op landelijk niveau als Verdachtsfall zou worden aangemerkt. Dat probeert de partij nog te vermijden. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming van het kiesstelsel die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger