Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse veiligheidsdienst houdt voormalige chef in de gaten

Kort nieuws - 31 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz houdt het eigen voormalige hoofd Hans-Georg Maaßen in de gaten. Dat blijkt uit een document van de Verfassungsschutz dat Maaßen op zijn eigen website heeft gepubliceerd. De dienst beschouwt hem als een rechts-extremist.

Maaßen (61) was van 2012 tot en met 2018 hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst. In dat laatste jaar werd hij uit zijn functie ontheven nadat hij racistisch geweld in Chemnitz had gebagatelliseerd. De afgelopen jaren viel hij op door radicaal-rechtse uitlatingen. 

Eerder deze maand maakte hij bekend dat hij van de rechts-conservatieve vereniging Werteunion , waarvan hij voorzitter is, een politieke partij wil maken. Daarmee wil hij meedoen aan de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten in september. Met haar standpunten zit de Werteunion dicht bij de rechts-radicale AfD. Maaßen sluit samenwerking met de AfD ook niet uit. Tot voor kort was Maaßen lid van de CDU, maar hij heeft die partij inmiddels zelf verlaten. 

Voordat Maaßen zelf publiceerde dat de Verfassungsschutz hem in het vizier heeft, hadden verschillende Duitse media al ontdekt dat hij in de systemen van de dienst voorkomt waarin informatie over rechts-extremisme wordt verzameld. Maaßen wordt beschouwd als Beobachtungsobjekt, iemand om in de gaten te houden, meldt nieuwssite Tagesschau. De Verfassungsschutz zelf geeft geen commentaar.

Uit het bericht op Maaßens site blijkt dat onder meer zijn contacten met mensen uit de Reichsbürger-scene in de gaten worden gehouden. Reichsbürger erkennen de Duitse staat niet. In december 2022 werd een groep van deze Rijksburgers gearresteerd die plannen hadden om een staatsgreep te plegen. Lees meer bij FAZ.net en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger