Duitslandweb logo Duitslandweb

Conservatieve Werteunion moet politieke partij worden

Kort nieuws - 22 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De omstreden CDU'er Hans-Georg Maaßen, voormalig hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, wil van zijn rechts-conservatieve vereniging Werteunion een politieke partij maken. Het zou de tweede nieuwe partij zijn dit jaar die mikt op AfD-kiezers.

De Werteunion werd in 2017 als vereniging door rechts-conservatieve CDU- en CSU-leden opgericht die zich afzetten tegen onder meer het migratiebeleid van toenmalig CDU-kanselier Angela Merkel. Eerder gold de Werteunion als de rechtervleugel van de CDU/CSU, al was ze nooit officieel onderdeel van de partij. De CDU/CSU distantieert zich inmiddels van de Werteunion. 

Voorzitter Hans-Georg Maaßen heeft zaterdag op een bijeenkomst in Erfurt van zijn vereniging het mandaat gekregen om van de Werteunion een politieke partij te maken, liet hij weten. Hij wil met de nieuwe partij meedoen aan de verkiezingen in drie Oost-Duitse deelstaten in september.

Maaßen is officieel nog lid van de CDU, maar de christendemocraten zijn een procedure gestart om hem uit de partij te zetten. Volgens het CDU-presidium schendt Maaßen steeds weer de grondbeginselen van de partij. Zijn woordkeuze is vaak afkomstig uit het milieu van antisemieten en complotdenkers, vindt het presidium. In 2018 werd Maaßen uit zijn functie als hoofd van de binnenlande veiligheidsdienst Verfassungsschutz ontheven nadat hij racistisch geweld in Chemnitz had gebagatelliseerd. Actualisering 26-1-2023: Maaßen heeft op X aangekondigd dat hij zelf de CDU verlaat.

Met haar standpunten zit de Werteunion dicht bij de rechts-radicale AfD. Maaßen sluit samenwerking met de AfD ook niet uit. Eerder dit jaar baarde ook Sahra Wagenknecht opzien met de oprichting van een nieuwe partij, de BSW. De voormalige fractievoorzitter van Die Linke heeft nog geen officieel partijprogramma, maar politieke deskundigen verwachten dat Wagenknechts BSW een groot deel van de proteststemmers achter zich kan krijgen en stemmen bij de AfD weg kan halen. Vooralsnog is van beide nieuwe partijen niet zeker of ze überhaupt meedoen aan de deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland. Lees meer Der Spiegel en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger