Duitslandweb logo Duitslandweb

Wagenknecht richt officieel nieuwe partij BSW op

Kort nieuws - 9 januari 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voormalig Linke-politicus Sahra Wagenknecht heeft haar nieuwe partij BSW officieel opgericht. In oktober verliet ze Die Linke, waarvan ze tot dan toe een prominent gezicht was, en verscheurde de Linke-fractie in de Bondsdag. 

De nieuwe partij BSW heet voluit 'Bündnis Sahra Wagenknecht - für Vernunft und Gerechtigkeit' (voor verstand en rechtvaardigheid). Voorzitters zijn Wagenknecht en Amira Mohamed Ali, tot voor kort fractievoorzitter van Die Linke. BSW wil in juni meedoen aan de Europese verkiezingen en in september aan de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg. 

Een programma heeft de partij nog niet, daar wordt de komende periode aan gewerkt. Wagenknecht verliet Die Linke, waarvan ze onder meer fractievoorzitter is geweest, vorig jaar uit onvrede met het beleid. Met thema's als het redden van drenkelingen in de Middellandse Zee, gendergelijkheid en "blind eco-activisme" behartigden de socialisten wat haar betreft niet meer de belangen van de kiezers. Omdat meerdere fractieleden Wagenknecht volgden en de Linke-fractie verlieten, werd die te klein en moest zichzelf ontbinden in december. 

De BSW heeft "het potentieel het Duitse partijenspectrum ingrijpend te veranderen en vooral de politiek in ons land principieel te veranderen", zei Wagenknecht maandag bij de presentatie van haar partij in Berlijn. De regering toont wat haar betreft onvermogen en arrogantie. Vooral mensen in Oost-Duitsland voelen zich in de steek gelaten, zei ze. Wagenknecht heeft zelf een Oost-Duitse achtergrond. Duitse politieke deskundigen verwachten dat de BSW een groot deel van de proteststemmers achter zich kan krijgen en stemmen bij de AfD weg kan halen.  

De BSW is al in de Bondsdag vertegenwoordigd. Toen Wagenknecht Die Linke verliet, nam ze negen andere Linke-fractieleden mee. Omdat ze met te weinig parlementariërs zijn voor een fractie, willen ze een zogenoemde Gruppe in de Bondsdag vormen. Daarmee hebben ze minder financiële middelen en minder rechten, zoals spreektijd. De Bondsdag moet nog besluiten over de groepsstatus van de BSW. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger