Duitslandweb logo Duitslandweb

'Sahra Wagenknecht van Die Linke richt eigen partij op'

Kort nieuws - 19 oktober 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sahra Wagenknecht richt een eigen partij op. Dat hebben Duitse media woensdag gemeld. De prominente Linke-politicus is binnen en buiten haar partij al langer omstreden. De Linke, die toch al in een bestaanscrisis verkeert, vreest nu een verdere leegloop van de eigen partij. 

Wagenknecht zal de oprichting van haar nieuwe partij maandag bekend maken, meldt Der Spiegel. Zelf bevestigt ze dat nog niet, maar ze heeft de laatste maanden vaker gezegd dat ze plannen voor een eigen partij heeft. Volgens Der Spiegel heeft ze een vereniging aangemeld met de naam 'BSW – Für Vernunft und Gerechtigkeit' (BSW- voor gezond verstand en rechtvaardigheid), waarbij BSW voor 'Bündnis Sahra Wagenknecht' zou staan.

De afgelopen jaren verweet Wagenknecht Die Linke onder meer dat die met thema's als het redden van drenkelingen in de Middellandse Zee en gendergelijkheid niet de belangen van de kiezers behartigt. De Linke heeft daarmee juist de rechts-radicale AfD een dienst bewezen, vindt Wagenknecht. Zelf is ze voor het instellen van een bovengrens aan het aantal vluchtelingen dat naar Duitsland komt.

Na de Russische inval in Oekraïne keerde Die Linke zich tegen Duitse wapenleveranties, maar legde de verantwoordelijkheid van de oorlog wel bij Rusland. Wagenknecht organiseerde daarentegen een grote ‘vredesdemonstratie’, die zich volgens critici veel te weinig afbakende van Rusland en van extreemrechtse groeperingen. 

Onduidelijk is of Wagenknecht maandag ook bekend maakt dat ze de Bondsdagfractie van Die Linke verlaat. Het partijbestuur heeft haar in juni opgeroepen haar zetel in de Bondsdag op te geven. Desalniettemin is er binnen Die Linke veel kritiek op het bericht dat ze een eigen partij opricht. Partijvoorzitter Wissler sprak van "een egotrip" en vindt de stap onverantwoordelijk. Een Bondsdaglid van Die Linke moet goede oppositie voeren tegen het "rampzalige beleid" van de Duitse regering, aldus Wissler.

Die Linke vreest dat meer Bondsdagleden zich bij Wagenknecht aansluiten. Dat zou er toe kunnen leiden dat de partij onder de grens van 37 zetels komt, waarbij ze geen fractierechten meer heeft en daarmee minder invloed en minder geld. Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger