Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op vredesdemonstratie: 'Gevaarlijk spel'

Kort nieuws - 27 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De demonstratie tegen Duitse wapenleveranties en voor vrede in Oekraïne in Berlijn afgelopen zaterdag bracht volgens de politie ongeveer dertienduizend mensen op de been. Onder hen ook rechts-extremisten en complotdenkers. De verontwaardiging over de tactiek van de organisatoren, Linke-politica Sahra Wagenknecht en feministe Alice Schwarzer, is groot.

De demonstranten willen dat er een einde komt aan de oorlog en roepen de Duitse regering op Oekraïne geen wapens meer te sturen. Ze willen dat Duitsland zich inzet voor onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Met meer wapens wordt de oorlog verlengd, met nog meer doden tot gevolg, is hun redenatie.

De demonstratie maakt de verdeeldheid binnen de socialistische partij Die Linke zichtbaar. De partijtop heeft zich tegen de demonstratie en het bijbehorende manifest uitgesproken. Linke-politici zoals bijvoorbeeld voorzitter Janine Wissler vinden dat Sahra Wagenknecht een gevaarlijk spel speelt door rechtsextremisten en de AfD-aanhang toe te laten op de demonstratie en in de 'nieuwe vredesbeweging' die Wagenknecht voor ogen heeft. Ze missen ook in het manifest een duidelijke 'Abgrenzung nach rechts' (afscheiding naar rechts). Vice-voorzitter Katina Schubert zei zondag in de Süddeutsche Zeitung dat de toespraken doorspekt waren van schuldvraagomkering en zag te weinig solidariteit met Oekraïne.

Maar fractievoorzitter Amira Mohamed Ali ondersteunt de demonstratie volmondig en toonde zich op Twitter verheugd met het 'krachtige signaal voor vredesonderhandelingen en tegen wapenleveranties van de tienduizenden demonstranten'. Lees meer bij Der Spiegel

Ook buiten Die Linke is er veel kritiek op het manifest en de demonstratie. Wagenknecht en Schwarzer spelen volgens Duitse media zowel Poetin als Duitse rechtsextremisten in de kaart. Ter rechterzijde wordt al langer gewerkt aan een zogenoemd Querfront, een beweging waarin uiterst links en uiterst rechts samenkomen. De rechtsextremistische AfD afficheert zich sinds kort ook als vredespartij. Door de bagatelliserende uitlatingen van de initiatiefnemers, laten ze deze ruimte ontstaan, is de kritiek. De rechtsextremist Björn Höcke, fractievoorzitter van de AfD in Thüringen, heeft Wagenknecht zelfs uitgenodigd om zich bij zijn partij aan te sluiten. Meer over deze ontwikkeling bij Bayerischer Rundfunk

Vrijdag, precies een jaar na de Russische inval in Oekraïne, betuigden in Berlijn meer dan tienduizend mensen hun solidariteit met Oekraïne. Demonstranten scandeerden voor een blauw-geel verlichte Brandenburger Tor "Rusland is een terreurstaat". De Berlijnse burgemeester Giffey sprak de menigte toe. Lees meer bij rbb24.de.

Voor de Russische ambassade werd in de nacht van donderdag op vrijdag door activisten een kapotgeschoten Russische tank neergezet als protest tegen de Russische inval. De tank werd in het weekend volgehangen met rode rozen om de Russische soldaten te gedenken in wat leek op een door Russen georkestreerde actie. Vervolgens werden de rozen door Oekraïners en sympathisanten weggehaald. Meer over de komst van de tank, door initiatiefnemer Enno Lenze, bij Berlin Story News. De tank blijft enkele dagen staan en wordt dan volgens Lenze naar Nederland gebracht.  

Meer over Duitsland in de Oekraïne-oorlog en de weerstand tegen wapenleveranties in onze podcast Achtung! Duitse updates

Reacties

Albert Bakker - 2 maart 2023 06:26

I s helemaal niet het geval dat Wagenknecht rechtsextremisten welkom heette of een pact met hen wenst te sluiten. Weet niet waarom dat hier wordt beweerd als dat gewoon door ieder kan worden geverifieerd onjuist te zijn. Maar okay, voor de goede zaak, te weten het onnodig laten voortduren van een onzinnige oorlog om "Rusland te verzwakken" in de woorden van de Amerikaanse minDef, mag je best een beetje liegen als Instituut nietwaar?

Reageer
Marja Verburg Albert Bakker - 2 maart 2023 10:05

In dit stuk staat nergens dat Wagenknecht rechtsextremisten welkom heette en een pact met hen wenst te sluiten. We citeren Linke-voorzitter Wissler en Duitse media die vinden dat Wagenknecht zich niet duidelijk genoeg afgrenst van rechtsextremisten. Het Duitsland Instituut beweert niets in dit artikel. De redactie van Duitslandweb vat in dit stuk een aantal reacties op de demonstratie en het manifest samen. Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger