Duitslandweb logo Duitslandweb

Fel publiek debat over steun aan Oekraïne

Kort nieuws - 24 februari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na het 'Manifest voor de Vrede' van feministe Alice Schwarzer en politica Sahra Wagenknecht, dat kan worden ondertekend op Change.org, hebben talrijke politici en wetenschappers nu een tegenhanger opgesteld. Het 'Manifest voor vrijheid in Europa' keert zich tegen de oproep van Schwarzer en Wagenknecht om de wapenleveranties te stoppen. 

Het stoppen van wapenleveranties levert geen vrede op, maar zal zonder twijfel leiden tot de inname van een Europese democratie en ontelbare burgerslachtoffers, wordt in het manifest gesteld. "Alleen als de Russische aanvallers de wapens neerleggen kan de oorlog stoppen. Alleen een Oekraïense overwinning kan de Europese vrede herstellen."

Ook dit manifest kan via Change.org worden ondertekend. De initiatiefnemers zijn de jongerenorganisaties van de CDU/CSU en de FDP. Tot de eerste ondertekenaars horen ook politici van De Groenen.

Schwarzer en Wagenknecht roepen op tot een vredesdemonstratie zaterdag bij het Brandenburger Tor. Verschillende ondertekenaars van de oproep hebben zich er inmiddels van gedistantieerd omdat de initiatiefnemers onvoldoende afstand zouden nemen van extreemrechtse ondersteuners. Ook Die Linke, de partij van Wagenknecht, geeft aan dat het geen demonstratie van de partij is, maar een eigen initiatief van Wagenknecht.

Het debat over Duitse wapenleveranties wordt volop gevoerd. Voorstanders zien het als de morele plicht van Duitsland en willen Oekraïne zo aan een betere onderhandelingspositie helpen. Tegenstanders zien het als escalatie van de oorlog of als provocatie van Rusland. Lees meer bij Tagesschau

Meer over het Duitse debat in onze nieuwe podcast: Achtung! Duitse updates - Duitsland na 1 jaar oorlog in Oekraïne.

 

Reacties

Marcel - 4 juni 2023 19:15

Wat er vooraf ging aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne,niemand in het westen wil erover praten.In februari 2014 pleegde de VS, die sinds 1991 sleutelposities in Oekraïne had ingenomen, de staatsgreep waarbij de naar behoren verkozen Oekraïense president omver werd geworpen door middel van daartoe opgeleide en bewapende neonazistische formaties.

Reageer
Wiebke Pittlik Marcel - 5 juni 2023 11:09

Beste Marcel, dit zijn het soort verhalen dat Rusland bewust verspreidt. Schoolvoorbeeld van een aantoonbaar onjuiste complottheorie. Leest u bijvoorbeeld eens hier hoe het zit: https://www.raamoprusland.nl/dossiers/oekraine/2297-wat-u-moet-weten-om-de-oorlog-te-snappen. Volgende reacties van u zullen we verwijderen omdat we geen platform voor complottheorieen zijn. De redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger