Duitslandweb logo Duitslandweb

Wagenknecht: CDU Thüringen moet afstand nemen van Merz

Kort nieuws - 21 oktober 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Sahra Wagenknecht, leider van de door haar opgerichte BSW, wil dat de CDU in Thüringen zich distantieert van uitspraken van CDU-leider Friedrich Merz. Hij pleitte vorige week in de Bondsdag voor de levering van Taurus-raketten aan Oekraïne. De BSW is daar fel tegen. Wagenknecht zegt dat de BSW in Thüringen niet met de CDU wil regeren als die geen afstand neemt van Merz' woorden. 

In Thüringen verkennen de CDU, de SPD en de BSW sinds de deelstaatverkiezingen van 1 september de mogelijkheid een coalitie te vormen. De extreemrechtse AfD werd daar vorige maand de grootste partij, maar met haar willen de andere partijen niet samenwerken. Dat maakt regeringsvorming lastig. De drie partijen hebben naar eigen zeggen succesvolle verkennende gesprekken gevoerd en willen aan officiële coalitieonderhandelingen beginnen. De BSW werd begin dit jaar opgericht door Wagenknecht, nadat ze zich had afgescheiden van Die Linke. Haar nieuwe partij geldt als economisch links en maatschappelijk conservatief.

Wagenknecht eist nu dat de CDU in Thüringen afstand neemt van partijleider Merz, zei ze zondag in ARD-actualiteitenprogramma 'Bericht aus Berlin'. Merz zei vorige week in de Bondsdag dat Duitsland Taurus-raketten aan Oekraïne moet leveren als de Russische president Poetin niet binnen 24 uur stopt met de bombardementen op de Oekraïense bevolking. Merz' woorden komen er volgens Wagenknecht op neer dat Duitsland een oorlog tegen Rusland gaat voeren. De BSW kan wat haar betreft alleen maar deel uitmaken van deelstaatregeringen die zich van Merz' standpunten distantiëren.

Ook in Saksen voeren de CDU, de SPD en de BSW verkennende gesprekken met elkaar. Eerder al had Wagenknecht geëist dat in het voorwoord van de regeerakkoorden in de Oost-Duitse deelstaten een tekst over vrede wordt opgenomen. Ook wil ze dat de deelstaatregeringen zich uitspreken tegen de stationering van Amerikaanse middellangeafstandsraketten in Duitsland.

De deelstaten gaan niet over de inzet van wapens in Oekraïne of over de stationering van raketten in Duitsland. Daarover besluit de bondsregering in Berlijn. Maar Wagenknecht zegt dat een grote meerderheid van de Oost-Duitse bevolking het met haar eens is. Daarom moeten de deelstaatregeringen deze standpunten tot uitdrukking brengen, zegt ze. Volgens de CDU in Thüringen stoort de BSW-leider de coalitiegesprekken alleen maar met haar eisen. Lees meer bij MDR.de  

Reacties

MARC LEYS - 22 oktober 2024 17:37

Wagenknecht wil het CDU verdelen en loskoppelen van oekraine, Zij en AFD zijn doodsbang dat de CDU terug wordt wat ze moet zijn, een conservatieve no-nonsens partij. Weg van Merkel. Merz vindt het Nederlandse regeerakkoord een goede basis en hij kan zich ook in de strengere aanpak van Melonie en van denemarken en finland vinden, ook het WO II complex gaat de vuilbak in. Voor links wordt het kiezen tussen Merz of vuil rechts. Merz gaat veel stemmen terughalen bij populistisch rechts;

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

CDU’er Merz op koers om kanselier te worden

De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.


Lees meer

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

CDU grootste in Saksen, AfD wint in Thüringen

De rechtsradicale AfD heeft flink gewonnen bij de verkiezingen in Saksen en Thüringen. De uitslag is dramatisch voor de regering Scholz.


Lees meer

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

Podcast Achtung: Verkiezingen in Oost-Duitsland

In Thüringen, Saksen en Brandenburg zijn in september verkiezingen. De AfD wordt mogelijk de grootste partij. De redactie bespreekt de gevolgen.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger