
Bondsdagfractie Die Linke bestaat niet meer
Kort nieuws - 6 december 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Bondsdagfractie van de Duitse socialistische partij Die Linke is vandaag om middernacht officieel opgeheven. Dat was onvermijdelijk geworden na de overstap van meerdere fractieleden naar de nieuwe partij van voormalig Linke-politicus Sahra Wagenknecht. Voorlopig zitten de 38 voormalige Linke-fractieleden als losse afgevaardigden in het Duitse parlement.
Die Linke werd in 2021 met 38 zetels in de Bondsdag gekozen. In oktober maakte Sahra Wagkenknecht, voormalig fractievoorzitter van Die Linke en sinds de oprichting in 2007 bij die partij betrokken, bekend haar eigen partij op te richten, de BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht. Negen socialistische afgevaardigden stapten naar de BSW over, waardoor Die Linke onder de grens van 37 zetels terecht kwam. Met minder dan 37 zetels heeft een partij geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen.
Als gevolg van de opheffing van de Linke-fractie zijn er sinds middernacht 38 losse parlementariërs zonder fractie in de Bondsdag bijgekomen. Zowel de 28 Bondsdagleden die bij Die Linke zijn gebleven als de 10 leden van Wagenknechts nieuwe partij willen zo snel mogelijk een Gruppenstatus aanvragen. Als losse afgevaardigden hebben ze in de Bondsdag vrijwel geen invloed, als Gruppe hebben ze meer rechten en mogelijkheden, al zijn die nog altijd een stuk beperkter dan die van een fractie. Of de Gruppenstatus aan die Linke en de BSW wordt verleend en welke rechten de partijen in het parlement krijgen, moet de Bondsdag besluiten.
De opheffing van de fractie betekent dat alle 108 medewerkers worden ontslagen en alle bezittingen moeten worden verkocht. Vermogen en eigendommen van partijen zijn officieel van de belastingbetaler en moeten daarom bij opheffing worden teruggegeven aan het Bondsdagbestuur. Als Die Linke een groepsstatus krijgt, mag ze de bezittingen van de voormalige fractie niet meer gebruiken en moet ze spullen opnieuw aanschaffen en medewerkers opnieuw in dienst nemen. Lees meer bij Tagesschau, Der Spiegel en n-tv
Lees meer over 'Politiek':

Merz levert, maar niet voor iedereen
Merz' begrotingsplannen zijn 'de eerste regendruppel op droge grond' voor de Duitse economie, schrijft columnist en econoom Brzeski.

Podcast Achtung: Duits Israëlbeleid ter discussie
In deze podcast bespreken we twee onderwerpen: het Duitse Israëlbeleid en boulevardblad Bild.

Duitse politici lijden onder geweld en agressie
Beledigingen en geweld tegen Duitse politici nemen flink toe. Steeds vaker stoppen ze met hun werk.

Problemen bij de strengere Duitse grenscontroles
Duitsland heeft strengere grenscontroles ingevoerd. Die leveren praktische en juridische problemen op.
Reacties
Geen reacties aanwezig