
Bondsdagfractie Die Linke heft zichzelf op
Kort nieuws - 14 november 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebHet is zeer ongebruikelijk dat een Bondsdagfractie zichzelf opheft. Die Linke heeft besloten dat per 6 december te doen. Aanleiding is de overstap van meerdere fractieleden naar de nieuwe partij van voormalig partijgenoot Sahra Wagenknecht.
Die Linke werd in 2021 met 38 zetels in de Bondsdag gekozen. Nu meerdere fractieleden opstappen, komt de partij onder de grens van 37 zetels terecht. Dan heeft ze geen fractierechten meer en daarmee minder invloed en minder financiële middelen. De Linke-afgevaardigden die niet naar de nieuwe partij van Wagenknecht overstappen, willen zo snel mogelijk een Gruppenstatus aanvragen. Daarmee zijn ze nog wel in het parlement vertegenwoordigd, maar hebben ze minder rechten.
Wagenknecht, voormalig fractievoorzitter van Die Linke en sinds de oprichting in 2007 bij die partij betrokken, maakte in oktober bekend de BSW, Bündnis Sahra Wagenknecht, op te richten. Deze nieuwe partij moet begin 2024 een feit zijn, zodat ze mee kan doen aan de Europese verkiezingen in juni. Negen Linke-fractieleden hebben besloten naar de BSW over te stappen.
Een Gruppe met 28 afgevaardigden is beter dan een fractie van 38 leden die steeds met elkaar overhoop liggen, aldus Linke-fractievoorzitter Dietmar Bartsch. Hij hoopt dat zijn partij na het vertrek van Wagenknecht een nieuwe start kan maken. De verwachting is dat ook de BSW een Gruppe in de Bondsdag zal vormen, met 10 leden. Of de Gruppenstatus aan die Linke en de BSW wordt verleend en welke rechten de partijen in het parlement krijgen, moet de Bondsdag besluiten. Lees meer bij Tagesschau
Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo
In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat
Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees
Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie
Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.
Reacties
Geen reacties aanwezig