Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD draagt CDU'er voor als presidentskandidaat

Kort nieuws - 26 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het is een politieke stunt met gevolgen: de AfD heeft dinsdag een CDU'er voorgedragen als kandidaat om bondspresident Frank-Walter Steinmeier op te volgen. De CDU'er Max Otte, voorzitter van de aartsconservatieve partijvleugel die zich WerteUnion noemt, heeft de voordracht geaccepteerd.

Otte maakt geen enkele kans op het bondspresidentsschap. Hij neemt het op tegen zittend president Steinmeier (SPD), die de steun van de regeringspartijen en van de CDU/CSU heeft.

CDU'ers reageerden furieus op de kandidatuur van Otte; met de rechtspopulistische, nationalistische AfD laat de partij zich niet in. Dinsdag werd bekend dat de christen-democraten willen dat Otte de CDU verlaat. Otte weigert te vertrekken, dus het bestuur moet hem met een procedure uit de partij zetten. Volgens Otte is zijn kandidatuur namens de AfD geen provocatie. Hij wil de kloven dichten.

Hans-Georg Maaßen

Binnen de WerteUnion zorgde Ottes kandidatuur ook voor heibel, meldde Der Spiegel dinsdag. Hans-Georg Maaßen, de vroegere baas van de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, noemde Ottes kandidatuur verraad en zegde zijn lidmaatschap van de WerteUnion op. De WerteUnion is een inofficiële partij-afdeling met standpunten die zeer dicht tegen die van de AfD aan zitten. Maaßen zelf is binnen de partij omstreden vanwege zijn extreme uitlatingen en geflirt met de AfD.

Op 13 februari wordt de nieuwe bondspresident gekozen. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Geen verrassing bij verkiezing bondspresident

Duitsland kiest zondag de bondspresident. Wie het wordt, wat hij doet en hoe hij wordt gekozen.


Lees meer

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

Conservatieve Merz moet CDU richting gaan geven

De rechts-conservatieve Friedrich Merz wordt de nieuwe CDU-voorzitter. Hij krijgt een aantal lastige taken op zijn bord.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger