Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-presidium wil omstreden Maaßen uit partij zetten

Kort nieuws - 30 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het presidium van de christendemocratische CDU in Duitsland wil het omstreden partijlid en voormalig hoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen uit de partij zetten. Maaßen krijgt tot 5 februari de tijd om zelf op te stappen, daarna wordt een procedure ingeleid om hem zijn lidmaatschap af te nemen.

Volgens het presidium schendt Maaßen steeds weer de grondbeginselen van de partij. Zijn woordkeuze is steeds weer afkomstig uit het milieu van antisemieten en complotdenkers en hij gebruikt begrippen die uit het völkische- (of volks-)nationalisme afkomstig zijn, constateert het CDU-bestuursorgaan. Het völkisch nationalisme definieert het volk in enge zin, gebaseerd op voorouders.

Maaßen is afgelopen weekeinde tot voorzitter van de 'Werteunion' gekozen, een groep rechtsconservatieve CDU'ers die niet wordt erkend als officiële partijvleugel. Het presidium distantieerde zich in de verklaring duidelijk van deze vleugel. Wie lid is van de CDU kan niet gelijktijdig lid zijn van de Werteunion, vindt het presidium. Lees meer bij Der Spiegel 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger