Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU-presidium wil omstreden Maaßen uit partij zetten

Kort nieuws - 30 januari 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het presidium van de christendemocratische CDU in Duitsland wil het omstreden partijlid en voormalig hoofd van de veiligheidsdienst Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen uit de partij zetten. Maaßen krijgt tot 5 februari de tijd om zelf op te stappen, daarna wordt een procedure ingeleid om hem zijn lidmaatschap af te nemen.

Volgens het presidium schendt Maaßen steeds weer de grondbeginselen van de partij. Zijn woordkeuze is steeds weer afkomstig uit het milieu van antisemieten en complotdenkers en hij gebruikt begrippen die uit het völkische- (of volks-)nationalisme afkomstig zijn, constateert het CDU-bestuursorgaan. Het völkisch nationalisme definieert het volk in enge zin, gebaseerd op voorouders.

Maaßen is afgelopen weekeinde tot voorzitter van de 'Werteunion' gekozen, een groep rechtsconservatieve CDU'ers die niet wordt erkend als officiële partijvleugel. Het presidium distantieerde zich in de verklaring duidelijk van deze vleugel. Wie lid is van de CDU kan niet gelijktijdig lid zijn van de Werteunion, vindt het presidium. Lees meer bij Der Spiegel 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger