Duitslandweb logo Duitslandweb

Heibel in CDU: omstreden Maaßen kandidaat voor Bondsdag

Kort nieuws - 3 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het voormalig hoofd van de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, Hans-Georg Maaßen, is door de CDU in het kiesdisctrict Südthüringen als kandidaat voor de Bondsdag gekozen. 

Zowel het landelijke partijbestuur als het CDU-bestuur in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen hadden afgeraden om Maaßen naar voren te schuiven. Hij geldt als een van de meest rechtse CDU'ers en verkondigt regelmatig standpunten die eerder bij de AfD thuishoren dan bij de CDU.

CDU'ers in andere deelstaten reageerden woedend op de keuze voor Maaßen. Maaßen werd in 2018 uit zijn functie ontheven nadat hij racistisch geweld in Chemnitz bagatelliseerde. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden uit Chemnitz, waarop een aanval op mensen met een buitenlands uiterlijk was te zien en zei dat politici en media de klopjacht hadden verzonnen. Zijn gedwongen vertrek bij de veiligheidsdienst was volgens hem het gevolg van een politiek spel van linksradicale krachten in de SPD.

Chemnitz was de druppel, maar eerder al werd getwijfeld aan de politieke neutraliteit van het toenmalige hoofd van de veiligheidsdienst. Dat hij een reeks gesprekken met AfD'ers bleek te hebben gevoerd, voedde die twijfel. Na zijn vertrek bij de veiligheidsdienst kwam hij steeds weer in het nieuws met uitspraken die precies aansloten bij de standpunten van de AfD. Hij werd officieel lid van de Werte Union, een conservatieve groepering binnen de CDU. 

Die Linke, de SPD en de Groenen toonden zich dit weekend verbijsterd dat Maaßen nu voor de CDU in de Bondsdag kan komen. Ze riepen de partij op om duidelijker afstand te nemen van de AfD. En ook CDU'ers zijn woedend dat Maaßen door het kiesdistrict op de lijst is gezet. "Wie kann man so irre sein?" (Hoe kan je zo idioot zijn?) tweette een CDU-politica uit Noordrijn-Westfalen. Voor de voormalige fractievoorzitter van de CDU in Berlijn was het reden zijn lidmaatschap op te zeggen. Lees meer bij Tagesschau

Zie ook:
CDU-Kandidat Maaßen: Zweifeln ohne Belege (Factcheck Tagesschau)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Na 16 jaar eindigt het tijdperk-Merkel

Merkel neemt afscheid na 16 jaar als kanselier van Duitsland. Nog een keer de tijdlijn, de gifjes, de lees- en luistertips.

Lees meer

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger