Duitslandweb logo Duitslandweb

Baas veiligheidsdienst moet twijfel aan geweld in Chemnitz onderbouwen

Kort nieuws - 10 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, Hans-Georg Maaßen, moet vandaag zijn uitspraken over Chemnitz onderbouwen. 

Maaßen zei vorige week in een interview dat er volgens hem geen sprake was van het opjagen van buitenlanders in Chemnitz tijdens demonstraties van rechtse groeperingen. Ook betwijfelde hij de echtheid van videomateriaal dat via internet is verspreid. Zijn uitspraken zorgden voor ophef, omdat hij de woorden van kanselier Merkel daarmee weerlegde. Die had eerder de 'klopjachten, Hetzjagd in het Duits, scherp veroordeeld.

Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer nam Maaßen dit weekeinde in bescherming, maar wil wel uiterlijk vandaag een onderbouwing van diens uitspraken zien. Maandagmiddag maakte het ministerie bekend dat Maaßen een schriftelijke rapportage heeft overhandigd. Seehofer zei overigens ook dat Maaßen hem van zijn twijfels over de gebeurtenissen op de hoogte had gesteld. Seehofer heeft dit niet doorgegeven aan Merkel. Dat maakt de zaak politiek explosief.

Maaßen wordt al langer verweten dat hij de indruk wekt met de rechts-populistische AfD te sympathiseren. Hij heeft ontmoetingen gehad met leiders van die partij, werd onlangs bekend gemaakt. Woensdag moet hij zich in een Bondsdagcommissie verantwoorden voor zijn uitspraken. De krant Handelsblatt meldde zondag dat er bij de deelstaatveiligheidsdiensten mensen zijn die vrezen dat hun informatie via de nationale veiligheidsdienst Bundesamt für Verfassungsschutz bij de AfD terechtkomt.

Politici van andere partijen eisen het aftreden van het hoofd van de veiligheidsdienst. Ook kan de kwestie de verhouding tussen kanselier Merkel en haar minister Seehofer verder op scherp zetten. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger