Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer stuurt Maaßen per direct met vervroegd pensioen

Kort nieuws - 5 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken heeft het omstreden hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen per direct met vervroegd pensioen gestuurd. Hij noemde uitspraken die Maaßen vorige maand in een toespraak deed "onacceptabel". 

Maaßen zou in een afscheidstoespraak voor collega's van Europese veiligheidsdiensten op 18 oktober hebben gesproken van "linksradicale krachten" binnen de SPD die van het begin af tegen de grote coalitie waren. Ze zouden hem, Maaßen, hebben gebruikt om het tot een breuk in de regering te laten komen. Ook verdedigde hij zijn omstreden uitspraken over de rellen in Chemnitz in augustus. Hij zei dat politici en media de klopjacht op mensen, waar in Chemnitz sprake van was, hadden verzonnen of berichten daarover hadden verspreid zonder die te controleren.

Maaßen had begin september in een interview met de Bild Zeitung de echtheid van videobeelden uit Chemnitz betwijfeld, waarop een aanval op mensen met een buitenlands uiterlijk was te zien. Met bewijzen dat die beelden niet echt zouden zijn, kwam hij niet. Hij moest daarna opstappen als hoofd van de Verfassungsschutz. In eerste instantie promoveerde Seehofer hem tot staatssecretaris in zijn ministerie. Daarop kwam zoveel kritiek, dat besloten werd Maaßen geen staatssecretaris maar speciaal adviseur te maken. Dat is nu ook van de baan. Seehofer zei maandag "teleurgesteld" te zijn in Maaßen. Samenwerking met hem is nu niet meer mogelijk, aldus de minister. 

Seehofer staat overigens zelf onder druk om, na het verlies van zijn partij in Beieren, het CSU-voorzitterschap neer te leggen. Maar daar wil hij het pas midden november over hebben, als er een nieuwe regering in Beieren is, herhaalde hij afgelopen weekend. Lees meer bij Spiegel Online, Welt.deZeit Online en Tagesspiegel.de

Lees de toespraak van Maaßen in de Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger