Duitslandweb logo Duitslandweb

Hoofd veiligheidsdienst Maaßen moet opstappen

Kort nieuws - 18 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz Hans-Georg Maaßen moet opstappen. Dat meldt de bondsregering na topoverleg tussen kanselier Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en SPD-voorzitter Nahles. Daarmee lijkt een kabinetscrisis voorkomen.

Maaßen wordt staatssecretaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een promotie, ook in salaris, meldt Spiegel Online. Seehofer vindt Maaßens competenties op het gebied van binnelandse veiligheid belangrijk, laat de regering weten. Maar in zijn nieuwe baan zal Maaßen niet verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de Verfassungsschutz. 

Maaßen ligt onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. 

De SPD eiste Maaßens vertrek omdat de partij zijn omgang met extreem-rechts niet meer vertrouwt. Maar Seehofer, Maaßens directe baas, bleef achter hem staan, gesteund door verschillende CDU'ers die ook vonden dat Maaßen kon aanblijven. Maandag meldden Duitse media dat Merkel al had besloten dat Maaßen weg moest. Dat had tot een conflict met Seehofer en een kabinetscrisis kunnen leiden. Die lijkt nu afgewend. Woensdag geeft de bondsregering een toelichting op het besluit.

Voor de zomer hadden Merkel en Seehofer ook al een hoogoplopend conflict, toen over het asielbeleid. Het leidde bijna tot een regeringscrisis en een breuk tussen zusterpartijen CDU en CSU. Pas op het allerlaatste moment werd toen een compromis bereikt. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

De CDU in Thüringen is bereid tot gesprekken met Die Linke. Dat was tot nu toe onvoorstelbaar.

Lees meer

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

In Thüringen regeert Die Linke. De rechts-populistische AfD kan er zondag de tweede of derde partij worden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger