Duitslandweb logo Duitslandweb

Topoverleg over zaak-Maaßen om kabinetscrisis te voorkomen

Kort nieuws - 18 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles overleggen vanmiddag over de positie van Hans-Georg Maaßen, het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. De onenigheid daarover kan tot een nieuwe kabinetscrisis leiden. 

Maaßen ligt onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. 

De SPD vertrouwt Maaßen niet meer in de omgang met extreem-rechts en eist zijn vertrek. Seehofer, Maaßens directe baas, blijft achter hem staan. Hij krijgt daarbij steun van verschillende CDU'ers die ook vinden dat Maaßen kan aanblijven. Maandag meldden Duitse media dat Merkel al heeft besloten dat Maaßen weg moet. Daarmee zou ze Seehofer passeren. Als hij weigert het hoofd van de Verfassungsschutz weg te sturen, zou ze ook hem kunnen ontslaan. Dat zou een nieuwe kabinetscrisis betekenen en dat willen alle partijen voorkomen. Volgens Duitse media is er echter nog geen oplossing in zicht. 

Voor de zomer hadden Merkel en Seehofer ook al een hoogoplopend conflict, toen over het asielbeleid. Het leidde bijna tot een regeringscrisis en een breuk tussen zusterpartijen CDU en CSU. Pas op het allerlaatste moment werd toen een compromis bereikt. Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger