Duitslandweb logo Duitslandweb

Topoverleg over zaak-Maaßen om kabinetscrisis te voorkomen

Kort nieuws - 18 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles overleggen vanmiddag over de positie van Hans-Georg Maaßen, het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. De onenigheid daarover kan tot een nieuwe kabinetscrisis leiden. 

Maaßen ligt onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. 

De SPD vertrouwt Maaßen niet meer in de omgang met extreem-rechts en eist zijn vertrek. Seehofer, Maaßens directe baas, blijft achter hem staan. Hij krijgt daarbij steun van verschillende CDU'ers die ook vinden dat Maaßen kan aanblijven. Maandag meldden Duitse media dat Merkel al heeft besloten dat Maaßen weg moet. Daarmee zou ze Seehofer passeren. Als hij weigert het hoofd van de Verfassungsschutz weg te sturen, zou ze ook hem kunnen ontslaan. Dat zou een nieuwe kabinetscrisis betekenen en dat willen alle partijen voorkomen. Volgens Duitse media is er echter nog geen oplossing in zicht. 

Voor de zomer hadden Merkel en Seehofer ook al een hoogoplopend conflict, toen over het asielbeleid. Het leidde bijna tot een regeringscrisis en een breuk tussen zusterpartijen CDU en CSU. Pas op het allerlaatste moment werd toen een compromis bereikt. Lees meer bij tagesschau.deSüddeutsche.de en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger