Duitslandweb logo Duitslandweb

Frustratie bij SPD over wegpromoveren Maaßen

Kort nieuws - 19 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-politici uiten harde kritiek op de manier waarop het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Maaßen is weggestuurd. De frustratie over de samenwerking in de coalitie met de CDU/CSU groeit bij de sociaal-democraten.

Na topoverleg besloten kanselier Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles dinsdag dat Maaßen moet opstappen. Hij lag onder vuur na omstreden uitspraken over de rellen in Chemnitz, waarop de SPD zijn vertrek eiste. Seehofer steunde hem echter, waardoor een nieuw conflict in de coalitie dreigde. Maaßen wordt nu staatssecretaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is een promotie, ook in salaris, en dat zit de SPD en de oppositiepartijen niet lekker.

SPD-vice-voorzitter Stegner sprak van een "ramp" en zei dat het geduld van zijn partij met de grote coalitie snel op raakt. Kevin Kühnert van de SPD-jongeren vraagt zich af of de coalitie wel moet blijven voortbestaan en de Beierse SPD-voorzitter Kohnen eist het vertrek van Seehofer. Bij de oppositiepartijen is er ook grote ontevredenheid over de manier waarop Maaßen is vertrokken. De Groenen spreken van "gekonkel" en de FDP noemt het een schijnoplossing.

Maaßen lag onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. Wie Maaßen gaat opvolgen, is nog niet bekend. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

Uitslag Thüringen plaatst partijen voor dilemma

De CDU in Thüringen is bereid tot gesprekken met Die Linke. Dat was tot nu toe onvoorstelbaar.

Lees meer

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

Spannende verkiezingen in gepolariseerd Thüringen

In Thüringen regeert Die Linke. De rechts-populistische AfD kan er zondag de tweede of derde partij worden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger