Duitslandweb logo Duitslandweb

Frustratie bij SPD over wegpromoveren Maaßen

Kort nieuws - 19 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-politici uiten harde kritiek op de manier waarop het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Maaßen is weggestuurd. De frustratie over de samenwerking in de coalitie met de CDU/CSU groeit bij de sociaal-democraten.

Na topoverleg besloten kanselier Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles dinsdag dat Maaßen moet opstappen. Hij lag onder vuur na omstreden uitspraken over de rellen in Chemnitz, waarop de SPD zijn vertrek eiste. Seehofer steunde hem echter, waardoor een nieuw conflict in de coalitie dreigde. Maaßen wordt nu staatssecretaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is een promotie, ook in salaris, en dat zit de SPD en de oppositiepartijen niet lekker.

SPD-vice-voorzitter Stegner sprak van een "ramp" en zei dat het geduld van zijn partij met de grote coalitie snel op raakt. Kevin Kühnert van de SPD-jongeren vraagt zich af of de coalitie wel moet blijven voortbestaan en de Beierse SPD-voorzitter Kohnen eist het vertrek van Seehofer. Bij de oppositiepartijen is er ook grote ontevredenheid over de manier waarop Maaßen is vertrokken. De Groenen spreken van "gekonkel" en de FDP noemt het een schijnoplossing.

Maaßen lag onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. Wie Maaßen gaat opvolgen, is nog niet bekend. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger