Duitslandweb logo Duitslandweb

Frustratie bij SPD over wegpromoveren Maaßen

Kort nieuws - 19 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

SPD-politici uiten harde kritiek op de manier waarop het hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Maaßen is weggestuurd. De frustratie over de samenwerking in de coalitie met de CDU/CSU groeit bij de sociaal-democraten.

Na topoverleg besloten kanselier Merkel (CDU), minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles dinsdag dat Maaßen moet opstappen. Hij lag onder vuur na omstreden uitspraken over de rellen in Chemnitz, waarop de SPD zijn vertrek eiste. Seehofer steunde hem echter, waardoor een nieuw conflict in de coalitie dreigde. Maaßen wordt nu staatssecretaris bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is een promotie, ook in salaris, en dat zit de SPD en de oppositiepartijen niet lekker.

SPD-vice-voorzitter Stegner sprak van een "ramp" en zei dat het geduld van zijn partij met de grote coalitie snel op raakt. Kevin Kühnert van de SPD-jongeren vraagt zich af of de coalitie wel moet blijven voortbestaan en de Beierse SPD-voorzitter Kohnen eist het vertrek van Seehofer. Bij de oppositiepartijen is er ook grote ontevredenheid over de manier waarop Maaßen is vertrokken. De Groenen spreken van "gekonkel" en de FDP noemt het een schijnoplossing.

Maaßen lag onder vuur omdat hij na de rellen in Chemnitz in een interview met de Bild Zeitung zei dat er in de Oost-Duitse stad van een klopjacht op mensen geen sprake was. Hij betwijfelde de echtheid van videobeelden op internet, waarop te zien was hoe mensen met een buitenlands uiterlijk achterna werden gezeten. Dat zou volgens hem bewuste desinformatie kunnen zijn. Vorige week moest hij deze uitspraken toelichten in de Bondsdag. Met bewijs dat de beelden niet echt zijn, kwam hij niet. Ook krijgt hij kritiek vanwege omstreden contacten die hij de afgelopen jaren met de AfD heeft gehad. Wie Maaßen gaat opvolgen, is nog niet bekend. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Lees meer

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

Verdeelde SPD moet voorzittersduo kiezen

De SPD zoekt wederom een nieuwe voorzitter. Dat wordt een langslepend proces: heibel gegarandeerd.

Lees meer

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

AfD groot, maar niet grootste in Oost-Duitsland

De AfD is in Brandenburg en Saksen tweede partij geworden. Wat je moet weten over de deelstaatverkiezingen:

Lees meer

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

AfD beheerst verkiezingen in Saksen en Brandenburg

Met argusogen kijkt Duitsland naar de deelstaatverkiezingen in Oost-Duitsland komende zondag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger