Duitslandweb logo Duitslandweb

'Flinke stijging van links-extreem geweld en meer rechts-extremisten'

Kort nieuws - 23 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal geweldsdelicten gepleegd door linksextremisten is in 2019 met 40 procent gestegen. En er waren vorig jaar zo'n 30 procent meer rechts-extremisten dan in 2018. Dat melden Die Welt en Der Spiegel op basis van gegevens van de Verfassungsschutz.

Het aantal 'links-gemotiveerde geweldsdelicten' steeg van 4622 in 2018 naar 6449 vorig jaar. Dat is zo'n 40 procent meer. Het gaat daarbij vooral om vandalisme en brandstichting, citeert Die Welt uit interne informatie van de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz, waarover het beschikt. In twee gevallen was er volgens de dienst sprake van poging tot doodslag of moord. Het aantal links-extremisten is vorig jaar met zo'n 5 procent gestegen naar 33.500. Een op de vier zou bereid zijn geweld te gebruiken. De meeste links-extremisten bevinden zich in de deelstaten Berlijn, Noordrijn-Westfalen en Baden-Württemberg. 

Het aantal rechts-extremisten is in 2019 met een derde toegenomen tot 32.000, meldt Der Spiegel op basis van het jaarrapport van de Verfassungsschutz. Dat zouden minister van Binnenlandse Zaken Seehofer en het hoofd van de Verfassungsschutz Haldenwang vandaag presenteren, maar de presentatie is op het laatste moment afgezegd, meldt nieuwssite tagesschau.

Dat het aantal rechtsextremisten zo is toegenomen, komt mede omdat voor het eerst de ongeveer 7000 aanhangers van de extreem-rechtse AfD-partijvleugel Der Flügel zijn meegeteld, aldus Der Spiegel. Der Flügel heeft zichzelf eerder dit jaar opgeheven, maar de Verfassungsschutz houdt de aanhangers nog wel in de gaten. Het aantal rechts-extremisten dat bereid zou zijn geweld te gebruiken, is van 12.700 in 2018 gestegen naar 13.000 vorig jaar. Vooral het toegenomen aantal antisemitische geweldsdelicten baart de veiligheidsdienst zorgen. Lees meer bij Die WeltDer Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger