Duitslandweb logo Duitslandweb

Proces tegen misbruik op camping Lügde begint

Kort nieuws - 27 juni 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Donderdag is het proces begonnen tegen drie mannen die tientallen kinderen seksueel hebben misbruikt op een camping in Lügde in het noorden van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Twee verdachten hebben tijdens de zitting bekend.

De misbruikzaak is uitgemond in een bestuurlijk schandaal: een onderzoekscommissie van het deelstaatparlement moet in kaart brengen wat instanties fout hebben gedaan, waardoor de mannen meer dan 20 jaar hun gang hebben kunnen gaan.

De 56-jarige hoofdverdachte, die op de camping woonde, wordt beschuldigd van 300 strafbare feiten. In het proces draait het om misbruik van 34 slachtoffers.  Naast deze Andreas V. staat de 34-jarige Mario S. terecht, voor 162 misdaden. Hij zou zich in de afgelopen twintig jaar aan acht meisjes en negen jongens hebben vergrepen. Bij hem is, net als bij de hoofdverdachte, veel pornografisch materiaal gevonden.

Een derde verdachte van 49 jaar wordt ervan beschuldigd te hebben deelgenomen aan webcamsessies. Ook zou hij de mannen hebben aangesticht tot seksuele handelingen met de kinderen. 

Op de camping kwamen ook veel Nederlandse toeristen. Of ook Nederlandse kinderen  slachtoffer werden van de mannen, is niet bekendgemaakt. De zittingen zijn niet openbaar. Donderdagmiddag kwam naar buiten dat twee van de verdachten in de rechtszaal een bekentenis hebben afgelegd.

In de zaak zijn veel fouten gemaakt. Jeugdzorg heeft met aanwijzingen van het misbruik niks gedaan en in het strafonderzoek is de politie cd's en dvd's kwijtgeraakt. Ook hadden de rechercheurs verzuimd om een schuurtje van de man, vlak achter zijn caravan, te onderzoeken.

Hoofdverdachte Andreas V. had volgens berichten in de Duitse media enige tijd een pleegdochter. Ook bij haar heeft jeugdzorg niet gereageerd op aanwijzingen dat er iets mis was. Het onderzoek naar strafbaar handelen door politie-agenten en jeugdzorg loopt nog. Het hoofd van de plaatselijke politie is overgeplaatst.  Lees meer bij Zeit Online

Tags: justitie, recht

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger