Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek president Steinmeier op Italië na arrestatie Sea Watch-kapitein

Kort nieuws - 1 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

President Steinmeier heeft kritiek geuit op Italië vanwege de arrestatie van Carola Rackete, de Duitse kapitein van reddingsschip Sea Watch 3. In Duitsland betonen velen hun solidariteit met de Duitse hulporganisatie en de kapitein.

Rackete meerde de Sea Watch 3 met aan boord ruim 40 uit zee geredde vluchtelingen zaterdagnacht aan in de haven van Lampedusa. Ze vreesde dat de situatie aan boord na 17 dagen op zee uit de hand zou lopen. Omdat Italïe het schip verboden had aan te leggen, werd Rackete gearresteerd. De vluchtelingen zijn van boord gehaald en worden over verschillende EU-landen verdeeld. De Sea Watch 3 vaart onder Nederlandse vlag, maar Nederland wordt niet als een van de landen genoemd die heeft aangeboden vluchtelingen op te nemen. 

Het kan wel zijn dat Italië regels heeft voor het aanmeren van schepen, zei president Steinmeier zondag in het jaarlijkse zomerinterview met tv-zender ZDF. Maar het is ook een EU-land, "en daarom mogen we van een land als Italië verwachten dat men met zo'n situatie anders omgaat". Steinmeier eiste verder een "Europees antwoord op het sterven op de Middellandse Zee". 

Ook anderen, in Duitsland en daarbuiten, tonen solidariteit met Sea Watch en Rackete. Komiek Jan Böhmermann is een inzamelingsactie begonnen om de proceskosten te kunnen betalen. Zondagmiddag was er al meer dan een half miljoen euro binnen. Verschillende Duitse en Europese politici, de Duitse evangelische kerk en Siemens-baas Joe Kaeser hebben hun steun uitgesproken voor Rackete. De Franse regering verwijt de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini naar aanleiding van Racketes arrestatie de vluchtelingencrisis "te instrumentaliseren". Lees meer bij tagesspiegel.detagesschau.de en RP Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger