Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse Sea-Watch-kapitein heeft Italië verlaten

Kort nieuws - 3 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Carola Rackete, de Duitse kapitein van het reddingsschip Sea-Watch 3, heeft Italië verlaten. Dinsdag oordeelde een Italiaanse rechter dat haar huisarrest moest worden opgeheven. Inmiddels is ze vertrokken naar een onbekende bestemming. 

Rackete werd zaterdag gearresteerd toen met haar schip met ruim 40 uit zee geredde vluchtelingen aan boord de haven van Lampedusa binnenvoer. Italië had haar dat verboden, het schip dobberde toen al ruim twee weken rond op de Middellandse Zee.

Het onderzoek tegen de kapitein loopt nog, maar dat mag zij in vrijheid afwachten. De Italiaanse minister Salvini regaeerde woedend op het besluit van de rechter en noemde Rackete een gevaar voor de nationale veiligheid. 

Vanwege de vele bedreigingen aan het adres van Rackete (31) is niet bekendgemaakt waar de kapitein naar toe is, zei een woordvoerder van hulporganisatie Sea-Watch woensdag. Rackete reageerde dinsdagavond opgelucht op haar vrijlating. Ze zei ontroerd te zijn door alle steunbetuigingen. De kapitein ziet het oordeel van de rechter als een overwinning voor de solidariteit met vluchtelingen. 

De Duitse regering heeft volgens Der Spiegel toegezegd een derde van de vluchtelingen van de Sea-Watch 3 op te nemen. Ook Frankrijk, Finland, Portugal en Luxemburg verklaarden zich daartoe bereid. Lees meer bij Focus Online en Welt.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger