Duitslandweb logo Duitslandweb

Abortusarts Hänel hoeft boete toch niet te betalen

Kort nieuws - 3 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse arts Kristina Hänel werd in 2017 tot een boete van 6000 euro veroordeeld omdat ze op haar website vermeldde dat ze abortussen uitvoerde. De rechter in Frankfurt am Main heeft dat vonnis vandaag vernietigd. 

De boete die Hänel kreeg opgelegd, leidde tot veel protest tegen de Duitse abortuswetgeving. Duitse artsen mochten tot voor kort niet op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen voelden zich er echter door gecriminaliseerd en zagen hun rechtspositie in het geding.

Mede door Hänels protest is de abortuswet, paragraaf 219a, begin dit jaar aangepast. Artsen mogen nu wel aangeven dat ze abortussen uitvoeren. Voor meer informatie moeten ze linken naar websites van neutrale organisaties. Deze wetswijziging spreekt in het voordeel van Hänel, aldus de rechter vandaag, en dus komt haar boete te vervallen. De zaak moet opnieuw worden beoordeeld aan de hand van de aangepaste paragraaf. Hänel en andere artsen willen overigens nog steeds dat paragraaf 219a geheel wordt geschrapt. Lees meer bij tagesschau.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de derde extreemrechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger