Duitslandweb logo Duitslandweb

Abortusarts Hänel moet alsnog boete betalen

Kort nieuws - 12 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse arts Kristina Hänel werd in 2017 tot een boete van 6000 euro veroordeeld omdat ze de strenge Duitse abortuswet had overtreden. Mede door haar protest is de abortuswet begin dit jaar versoepeld. Maar de rechter heeft haar vandaag alsnog een boete opgelegd.

Duitse artsten mochten tot begin dit jaar, volgens wetsparagraaf 219a, niet op hun website vermelden dat ze abortussen uitvoeren. Hänel had dat wel gedaan. Het idee achter dit 'promotieverbod' is dat het normalisering en commercialisering van abortus voorkomt. Artsen voelen zich er echter door gecriminaliseerd en zien hun rechtspositie in het geding. Zij protesteren al langer tegen de wet. 

Begin dit jaar besloten regeringspartijen CDU/CSU en SPD de omsteden paragraaf iets te versoepelen. Artsen mogen nu wel vermelden dat ze abortussen uitvoeren maar meer informatie mogen ze niet geven. In deze compromiswet zitten tegenstrijdigheden, zei de rechter vandaag, en ze vindt niet dat de wet "strafrechtelijk in welke vorm dan ook geslaagd is". Maar dat neemt niet weg dat Hänel ook de versoepelde paragraaf heeft overtreden. Daarom heeft de rechter haar alsnog een boete opgelegd, al is die lager: 2500 in plaats van 6000 euro.

Hänel wil tegen het oordeel in beroep gaan. Zij en andere artsen willen dat paragraaf 219a helemaal wordt afgeschaft. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger