Duitslandweb logo Duitslandweb

Kloof tussen arme en rijke steden in Duitsland steeds groter

Kort nieuws - 9 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kloof tussen arme en rijke steden in Duitsland wordt steeds groter. De kansen van mensen zijn daardoor steeds afhankelijker van hun woonplaats, blijkt uit een studie van de Bertelsmann Stiftung.

Financieel zwakke steden en gemeenten komen door stijgende kosten voor werkloosheidsuitkeringen en toenemende begrotingstekorten steeds verder onder druk te staan. Zij profiteren ook niet van de goede Duitse economie. Financieel sterke steden doen dat wel, concludeert de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung in haar 'Kommunaler Finanzreport'. De overheid moet meer doen om zwakke steden te helpen, zeggen de onderzoekers. Zelf komen die er niet bovenop.

Van de 40 steden en gemeenten met de meeste belastinginkomsten liggen er 39 in West-Duitsland; van de 40 zwakste liggen er 35 in Oost-Duitsland. Het is hard nodig dat de overheid snel maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat mensen in de verschillende steden en gemeenten gelijke kansen hebben, zegt de voorzitter van de stedenbond Deutscher Städtetag. Uit de studie blijkt dat die kansen steeds afhankelijker worden van waar mensen wonen. 

Voor veel steden en gemeenten in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Pfalz en Saarland is de situatie ronduit zorgelijk, schrijven de onderzoekers. In steden als Essen, Herne, Duisburg en Dortmund (allemaal NRW), krijgt een op de vijf inwoners een werkloosheidsuitkering. In München (Beieren) is dat slechts 4,5 procent. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger