Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering presenteert 'afgezwakt' armoederapport

Kort nieuws - 12 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft vanmiddag haar armoederapport gepresenteerd. Daaruit blijkt de kloof tussen arm en rijk nog steeds groot is. Critici verwijten de regering desondanks dat ze de zaken veel rooskleuriger voorstelt dan ze zijn. 

Veel mensen in Duitsland profiteren niet van de gunstige economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit het armoederapport dat minister Nahles (SPD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag heeft gepresenteerd. De rijkste 10 procent van de Duitse huishoudens bezit meer dan de helft van het totale nettovermogen, aldus Nahles. De onderste helft heeft daarvan slechts 1 procent. Bovendien lopen bijna twee miljoen kinderen gevaar in armoede te moeten leven en zijn kansen in het onderwijs sterk afhankelijk van sociale achtergrond. De vermogensverschillen zijn volgens de minister door de invoering van het minimumloon in 2015 wel kleiner geworden. Verder is het werkloosheidspercentage gedaald naar de laagste stand sinds de eenwording.

De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben de laatste maanden aan hun vierjaarlijkse Armutsbericht moeten sleutelen om het eens te worden. Maar er is meer in het rapport van minister  Nahles (SPD) afgezwakt dan bekend was, melden Duitse media. Zo zijn verschillende passages over de invloed van lobbyisten en de invloed van armoede en rijkdom op het functioneren van de democratie geschrapt. Armoede-onderzoeker Butterwegge verwijt de regering de zaken veel te rooskleurig voor te stellen. Hij wil dat de reregring meer doet om de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. In maart presenteerden Duitse sociale organisaties hun eigen armoederapport. Daarin staat dat een recordaantal mensen in Duitsland in armoede leeft. Lees meer bij Handelsblatt.de en Die Welt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger