Duitslandweb logo Duitslandweb

Regering presenteert 'afgezwakt' armoederapport

Kort nieuws - 12 april 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De bondsregering heeft vanmiddag haar armoederapport gepresenteerd. Daaruit blijkt de kloof tussen arm en rijk nog steeds groot is. Critici verwijten de regering desondanks dat ze de zaken veel rooskleuriger voorstelt dan ze zijn. 

Veel mensen in Duitsland profiteren niet van de gunstige economische ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Dat blijkt uit het armoederapport dat minister Nahles (SPD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag heeft gepresenteerd. De rijkste 10 procent van de Duitse huishoudens bezit meer dan de helft van het totale nettovermogen, aldus Nahles. De onderste helft heeft daarvan slechts 1 procent. Bovendien lopen bijna twee miljoen kinderen gevaar in armoede te moeten leven en zijn kansen in het onderwijs sterk afhankelijk van sociale achtergrond. De vermogensverschillen zijn volgens de minister door de invoering van het minimumloon in 2015 wel kleiner geworden. Verder is het werkloosheidspercentage gedaald naar de laagste stand sinds de eenwording.

De regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben de laatste maanden aan hun vierjaarlijkse Armutsbericht moeten sleutelen om het eens te worden. Maar er is meer in het rapport van minister  Nahles (SPD) afgezwakt dan bekend was, melden Duitse media. Zo zijn verschillende passages over de invloed van lobbyisten en de invloed van armoede en rijkdom op het functioneren van de democratie geschrapt. Armoede-onderzoeker Butterwegge verwijt de regering de zaken veel te rooskleurig voor te stellen. Hij wil dat de reregring meer doet om de kloof tussen arm en rijk kleiner te maken. In maart presenteerden Duitse sociale organisaties hun eigen armoederapport. Daarin staat dat een recordaantal mensen in Duitsland in armoede leeft. Lees meer bij Handelsblatt.de en Die Welt 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Duitsland in 2020

Duitsland in 2020

De redactie werpt een blik vooruit. Veel is nog ongewis, maar over deze onderwerpen zal het in Duitsland zeker gaan dit jaar:

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

AfD wil afrekenen met radicale uitstraling

De AfD wil haar toon matigen, maar 'Der Flügel' heeft nog steeds veel invloed, bleek op het congres.

Lees meer

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

SPD: Nieuwe voorzitters verscherpen links profiel

Met de keuze voor Walter-Borjans en Esken is de vraag of kabinet Merkel-IV het eind van de rit haalt.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger