Duitslandweb logo Duitslandweb

Kloof tussen arme en rijke steden in Duitsland steeds groter

Kort nieuws - 9 juli 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kloof tussen arme en rijke steden in Duitsland wordt steeds groter. De kansen van mensen zijn daardoor steeds afhankelijker van hun woonplaats, blijkt uit een studie van de Bertelsmann Stiftung.

Financieel zwakke steden en gemeenten komen door stijgende kosten voor werkloosheidsuitkeringen en toenemende begrotingstekorten steeds verder onder druk te staan. Zij profiteren ook niet van de goede Duitse economie. Financieel sterke steden doen dat wel, concludeert de Duitse denktank Bertelsmann Stiftung in haar 'Kommunaler Finanzreport'. De overheid moet meer doen om zwakke steden te helpen, zeggen de onderzoekers. Zelf komen die er niet bovenop.

Van de 40 steden en gemeenten met de meeste belastinginkomsten liggen er 39 in West-Duitsland; van de 40 zwakste liggen er 35 in Oost-Duitsland. Het is hard nodig dat de overheid snel maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat mensen in de verschillende steden en gemeenten gelijke kansen hebben, zegt de voorzitter van de stedenbond Deutscher Städtetag. Uit de studie blijkt dat die kansen steeds afhankelijker worden van waar mensen wonen. 

Voor veel steden en gemeenten in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Pfalz en Saarland is de situatie ronduit zorgelijk, schrijven de onderzoekers. In steden als Essen, Herne, Duisburg en Dortmund (allemaal NRW), krijgt een op de vijf inwoners een werkloosheidsuitkering. In München (Beieren) is dat slechts 4,5 procent. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Rechters: Euthanasiewet in strijd met grondwet

Mensen hebben het recht zelf te bepalen wanneer ze sterven, heeft de hoogste Duitse rechtbank bepaald.

Lees meer

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de 3e extreem-rechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger