Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie NRW gaat nationaliteit verdachten voortaan altijd noemen

Kort nieuws - 27 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De politie van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gaat binnenkort de nationaliteit van verdachten noemen in persberichten, ook als het om een Duitser gaat.

De politie in NRW maakt de nationaliteit van verdachten alleen bekend wanneer deze zonder twijfel vaststaat. De maatregel moet voor meer transparantie zorgen en de verspreiding van verkeerde informatie voorkomen, zei de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) dinsdag. Tot nu toe noemde de politie van Noordrijn-Westfalen, net als collega's in veel andere deelstaten, de nationaliteit van verdachten alleen wanneer die relevant is voor het misdrijf.

De regels voor het noemen van de nationaliteit van de verdachten door de politie zijn per deelstaat verschillend. De politie in andere Duitse deelstaten is volgens de Duitse krant Die Zeit niet van plan het beleid aan te passen

De Duitse persraad is blij met de maatregel in NRW. "Het besluit of de nationaliteit van een verdachte relevant is voor de berichtgeving, moeten redacties zelf kunnen afwegen. Het is niet aan de autoriteiten om dat te beslissen", zei de persvoorlichter. 

De Duitse kwaliteitsmedia zien zich gebonden aan de Pressekodex, waarin de ethische normen in de journalistiek zijn vastgelegd. Over het noemen van etniciteit, religie of nationaliteit bij misdaden zegt deze mediacode: alleen als het relevant is en er een publiek belang is om die te weten. Redacties moeten dus het publieke belang en de relevantie afwegen tegen het gevaar van ‘discriminerende veralgemenisering van individueel wangedrag’. Lees meer bij Zeit Online en Die Welt

Lees ook op Duitslandweb: Duitse media terughoudend in noemen nationaliteit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger