Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opent nieuwe Bauhaus-museum in Dessau

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft zondag het nieuwe Bauhaus-museum in Dessau geopend. Dat laat de geschiedenis en bijna 50.000 objecten zien van de invloedrijke kunstschool die in 1919 werd opgericht.

Bauhaus, met kunstenaars als Walter Gropius, Paul Klee, Lyonel Feininger en Wassily Kandinsky, wilde door verbinding van nijverheid, leven en kunst een laboratorium zijn voor een nieuwe humanere vormgeving van de maatschappij. Al snel werd Bauhaus een ontmoetingsplek voor de internationale avantgarde en een icoon van de moderne tijd.

Opgericht in Weimar, beleefde de kunstschool in Dessau tussen 1925 en 1932 haar bloeitijd. Er kwam een ruw einde aan het project toen de nazi’s aan de macht kwamen. Dit jaar staat Duitsland uitgebreid stil bij 100 jaar Bauhaus.

Merkel noemde Bauhaus bij de opening van het museum in Dessau een "goed stuk Duitse geschiedenis" en een "baken van licht in de grote hoeveelheid smakeloosheden waarmee we in de DDR toch wel waren omgeven". 

De bondsregering en de regering van Saksen-Anhalt hebben elk 14 miljoen euro in het nieuwe museum geïnvesteerd, dat is ontworpen door het Spaanse architectenbureau addenda architects. Op Berlijn na heeft Dessau de grootse Bauhaus-verzameling wereldwijd. Lees meer bij mdr.de, Süddeutsche.defaz.net (fotoserie) en bekijk de video van de opening op tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger