Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel opent nieuwe Bauhaus-museum in Dessau

Kort nieuws - 9 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft zondag het nieuwe Bauhaus-museum in Dessau geopend. Dat laat de geschiedenis en bijna 50.000 objecten zien van de invloedrijke kunstschool die in 1919 werd opgericht.

Bauhaus, met kunstenaars als Walter Gropius, Paul Klee, Lyonel Feininger en Wassily Kandinsky, wilde door verbinding van nijverheid, leven en kunst een laboratorium zijn voor een nieuwe humanere vormgeving van de maatschappij. Al snel werd Bauhaus een ontmoetingsplek voor de internationale avantgarde en een icoon van de moderne tijd.

Opgericht in Weimar, beleefde de kunstschool in Dessau tussen 1925 en 1932 haar bloeitijd. Er kwam een ruw einde aan het project toen de nazi’s aan de macht kwamen. Dit jaar staat Duitsland uitgebreid stil bij 100 jaar Bauhaus.

Merkel noemde Bauhaus bij de opening van het museum in Dessau een "goed stuk Duitse geschiedenis" en een "baken van licht in de grote hoeveelheid smakeloosheden waarmee we in de DDR toch wel waren omgeven". 

De bondsregering en de regering van Saksen-Anhalt hebben elk 14 miljoen euro in het nieuwe museum geïnvesteerd, dat is ontworpen door het Spaanse architectenbureau addenda architects. Op Berlijn na heeft Dessau de grootse Bauhaus-verzameling wereldwijd. Lees meer bij mdr.de, Süddeutsche.defaz.net (fotoserie) en bekijk de video van de opening op tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De publieksvriendelijkheid

De publieksvriendelijkheid

Duitse musea, hiërarchische staatsinstanties, zien bezoekers vooral als een bedreiging, heeft Merlijn Schoonenboom meermaals ervaren.

Lees meer

Het Udoversum ontstond in Gronau

Het Udoversum ontstond in Gronau

De wieg van de grootste rocklegende van Duitsland stond in Gronau. De plek bij uitstek dus om de film Lindenberg! te kijken.

Lees meer

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

De familie Hohenzollern wil bezittingen terug die in het verleden zijn afgenomen. Maar heeft ze daar recht op?

Lees meer

De Malle-therapeuten

De Malle-therapeuten

Merlijn Schoonenboom heeft zich in het Duitse muziekgenre Mallorca-zomerhits verdiept. Er ging een wereld voor hem open. Column met soundtrack.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger