Duitslandweb logo Duitslandweb

Digitale opening voor prestigieuze Humboldt Forum in Berlijn

Kort nieuws - 16 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het prestigieuze cultuur- en museumcentrum Humboldt Forum in het herbouwde stadsslot op Unter den Linden in Berlijn had zijn eerste bezoekers al in 2019 moeten ontvangen. Maar door technische problemen moest de opening verschillende keren worden uitgesteld. Vandaag opent het Humboldt Forum dan toch zijn deuren - digitaal. Dat is vanaf 19.00 uur via een livestream te volgen. 

Tegenover het museumeiland in Berlijn is de afgelopen jaren gebouwd aan een van de meest omstreden projecten van het herenigde Duitsland: de wederopbouw van het barokke Berlijnse stadsslot, schreef columnist Merlijn Schoonenboom vorig jaar. De voormalige residentie van de Duitse keizer werd in 1950 door de DDR opgeblazen als een afrekening met de Duitse geschiedenis.

Bijna 30 jaar is er over de wederopbouw gediscussieerd: voorstanders vinden dat het herbouwde stadsslot wonden uit het verleden kan genezen, volgens tegenstanders moet het project de geschiedenis juist doen vergeten. Maar nu staat het gebouw er en binnenin, op de 40.000 vierkante meter oppervlakte, bevindt zich het Humboldt Forum, een centrum voor wereldcultuur.

Het Humboldt Forum moet het belang van de ‘dialoog der culturen’ in de hedendaagse multiculturele samenleving onderstrepen, aldus Schoonenboom. In het cultuur- en museumcentrum komen onder meer de door de Nederlander Paul Spies ontwikkelde Berlijn-expositie en de etnologische en Aziatische verzamelingen van de Stiftung Preußischer Kulturbesitz. Het museum is genoemd naar de 19e-eeuwse broers Wilhelm en Alexander von Humboldt, de een beroemd als taalgeleerde, de ander als ontdekkingsreiziger.

Dat het museum nu digitaal opent, komt de organisatoren niet heel slecht uit: zonder corona had het Humboldt Forum ook alleen gefaseerd open kunnen gaan. Nog steeds is slechts een klein deel van de exposities toegankelijk. De opening is vanaf 19.00 uur via een livestream te volgen op Humboldtforum.org. Lees meer bij tagesspiegel.de en RBB.de

Zie ook op Duitslandweb:
Nigeria eist beroemde Benin-beelden terug van Duitsland (14-12-2020)

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger