Nigeria eist beroemde Benin-beelden terug van Duitsland
Kort nieuws - 14 december 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebKort voor de opening van het nieuwe Humboldt Forum in Berlijn heeft de ambassadeur van Nigeria voor het eerst publiekelijk om teruggave van de beoogde pronkstukken van het museum gevraagd. Het gaat om wereldberoemde bronzen beelden uit Benin. Die moeten in het Humboldt Forum worden tentoongesteld.
De ambassadeur tweette vorige week woensdag dat hij de Nigeriaanse restitutie-eis per brief bij kanselier Merkel en de cultuurvertegenwoordiger van de Duitse regering heeft ingediend. Die brief is in augustus al verstuurd, schrijft Tagesspiegel.
De beelden behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen. Het is de bedoeling dat ze vanaf volgend jaar tentoongesteld worden in het Humboldt Forum, onderdeel van het herbouwde Stadtschloss in Berlijn. Het Humboldt Forum wordt aanstaande woensdag officieel geopend.
De Benin-beelden zijn een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. De in totaal 4000 beelden werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige Benin (het huidige Nigeria) geroofd en voor een groot deel doorverkocht in Europa. Veel werken kwamen in Duitsland terecht. De Stiftung Preußischer Kulturbesitz (SPK), waar het Humboldt Forum onder valt, heeft er zo’n 600, dat is op Groot-Brittannië na de grootste Europese collectie. Nigeria wil de bronzen beelden en plaquettes al jaren terug, maar dat gebeurt tot nu toe niet. Lees meer bij Tagesspiegel
Lees meer:
Warum, Wieso: is het Oktoberfest in september?
Beierse klederdracht en veel bier: het Oktoberfest in München is weer begonnen. Maar waarom begint het in september?
Warum, Wieso: gaan Duitsers massaal naar Mallorca?
Er is geen eiland waarop Duitsers liever vakantie vieren dan op Mallorca. We zochten uit hoe dat is ontstaan.
Vijf vragen over de Duitse grenscontroles
Alles wat we tot nu toe weten over de aangekondigde controles aan de Duits-Nederlandse grens.
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Reacties
Geen reacties aanwezig