Duitslandweb logo Duitslandweb

Humboldt Forum in Berlijn opent voor publiek

Kort nieuws - 20 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bijna twee jaar later dan gepland kan het publiek vanaf dinsdag het nieuwe cultuur- en museumcentrum Humboldt Forum in Berlijn bezoeken. Het is onderdeel van het herbouwde stadsslot op Unter den Linden, in het hart van de stad. 

De opening van het prestigieuze Humboldt Forum werd meerdere keren uitgesteld vanwege technische problemen en de coronapandemie. Vanaf vandaag is een groot deel van de tentoonstellingen toegankelijk. De expositie met koloniale kunstobjecten gaat pas halverwege volgend jaar open. Dan zijn waarschijnlijk ook de beroemde bronzen beelden uit Benin te zien. Over die geroofde objecten is veel discussie, omdat Nigeria ze graag terug wil en met Duitsland onderhandelt over restitutie.

Het Humboldt Forum moet het belang van de ‘dialoog der culturen’ in de hedendaagse multiculturele samenleving onderstrepen, schreef columnist Merlijn Schoonenboom vorig jaar. In het cultuur- en museumcentrum komen onder meer de door de Nederlander Paul Spies ontwikkelde Berlijn-expositie en de etnologische en Aziatische verzamelingen van de Stiftung Preußischer Kulturbesitz. Het museum is genoemd naar de 19e-eeuwse broers Wilhelm en Alexander von Humboldt, de een beroemd als taalgeleerde, de ander als ontdekkingsreiziger.

De kosten voor de bouw waren geraamd op 552 miljoen euro, maar zijn opgelopen tot ongeveer 683 miljoen. Toegang zal de eerste honderd dagen, tot 13 november, gratis zijn voor bezoekers. Lees meer bij RBB24

Ook mooi: deze fotospecial van RBB24 toont de rijke en omstreden geschiedenis van de plek waar het Humboldt Forum nu staat. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Bevrijder/bezetter

Bevrijder/bezetter

Oude Sovjet-monumenten groeien door de oorlog in Oekraïne uit tot omstreden locaties, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker.


Lees meer

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

‘Mijn vader is Russisch, mijn moeder Oekraïens’

De oorlog in Oekraïne werkt door in de gemeenschap van Berlijners met Russische wortels. Een bezoek aan Lichtenberg.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger