Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn
Achtung! Duitse updates, afl. 6
Achtergrond - 30 november 2021
- Auteur:
Redactie Duitslandweb
De tentoonstelling 'Berlin Global' in het Humboldt Forum in de Duitse hoofdstad geeft een beeld van de wereldstad Berlijn. Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs is bij de opzet van de tentoonstelling betrokken geweest en vertelt in deze podcast over de geschiedenis en de ontwikkeling van Berlijn. Hij spreekt erover met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg - die de tentoonstelling heeft bezocht - en met podcastmaker Maarten Westerveen.
De tentoonstelling 'Berlin Global' opende afgelopen zomer en is gemaakt door de Nederlandse museumdirecteur Paul Spies. Krijn Thijs, verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, heeft in de beginfase van het project als historicus en Berlijn-specialist met Spies samengewerkt.
Thijs moest al snel zijn ideeën laten varen over hoe een tentoonstelling eruit hoort te zien: de expositie geeft geen historisch beeld van de stad, maar laat zien hoe Berlijn zich verhoudt tot de wereld. "Spies zei: We gaan een tentoonstelling maken voor álle mensen, niet alleen voor academici die tekstjes willen lezen. En ook over het heden, we gaan vanuit het heden kijken naar de sporen van het verleden die Berlijn nu met de wereld verbinden. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij migratie of bij de technocultuur."
Thijs vertelt ook over Berlijn zelf, "onstaan uit het niets in de 19e eeuw, als moloch van fabrieken en arbeiders, zonder tradities en identiteit", vergeleken bij veel andere, oudere Duitse steden "een cultuurloze proletenstad met een minderwaardigheidscomplex". Tegelijkertijd heeft de stad altijd een grote aantrekkingskracht gehad - ook op Thijs en Duitslandweb-redacteur Verburg, die jaren in Berlijn hebben gewoond. Ze vertellen over hoe zij de stad sinds de jaren negentig hebben zien veranderen.
Op 16 december 2021 zendt omroep Max de documentaire 'Verhalen van Berlijn - Paul Spies in het Humboldt Forum' uit
Muziekfragment podcast: Balkan Jingles/CC 4.0
Lees meer:
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig