Duitslandweb logo Duitslandweb

Podcast Achtung! Wereldstad Berlijn
Achtung! Duitse updates, afl. 6

Achtergrond - 30 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De tentoonstelling 'Berlin Global' in het Humboldt Forum in de Duitse hoofdstad geeft een beeld van de wereldstad Berlijn. Historicus en Berlijn-kenner Krijn Thijs is bij de opzet van de tentoonstelling betrokken geweest en vertelt in deze podcast over de geschiedenis en de ontwikkeling van Berlijn. Hij spreekt erover met Duitslandweb-redacteur Marja Verburg - die de tentoonstelling heeft bezocht - en met podcastmaker Maarten Westerveen.

De tentoonstelling 'Berlin Global' opende afgelopen zomer en is gemaakt door de Nederlandse museumdirecteur Paul Spies. Krijn Thijs, verbonden aan het Duitsland Instituut Amsterdam, heeft in de beginfase van het project als historicus en Berlijn-specialist met Spies samengewerkt.

Thijs moest al snel zijn ideeën laten varen over hoe een tentoonstelling eruit hoort te zien: de expositie geeft geen historisch beeld van de stad, maar laat zien hoe Berlijn zich verhoudt tot de wereld. "Spies zei: We gaan een tentoonstelling maken voor álle mensen, niet alleen voor academici die tekstjes willen lezen. En ook over het heden, we gaan vanuit het heden kijken naar de sporen van het verleden die Berlijn nu met de wereld verbinden. Dan kom je bijvoorbeeld uit bij migratie of bij de technocultuur."

Thijs vertelt ook over Berlijn zelf, "onstaan uit het niets in de 19e eeuw, als moloch van fabrieken en arbeiders, zonder tradities en identiteit", vergeleken bij veel andere, oudere Duitse steden "een cultuurloze proletenstad met een minderwaardigheidscomplex". Tegelijkertijd heeft de stad altijd een grote aantrekkingskracht gehad - ook op Thijs en Duitslandweb-redacteur Verburg, die jaren in Berlijn hebben gewoond. Ze vertellen over hoe zij de stad sinds de jaren negentig hebben zien veranderen.  

Op 16 december 2021 zendt omroep Max de documentaire 'Verhalen van Berlijn - Paul Spies in het Humboldt Forum' uit 

Muziekfragment podcast: Balkan Jingles/CC 4.0

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger