
Baerbock brengt Benin-beelden naar Nigeria terug
Kort nieuws - 19 december 2022 - Auteur: Redactie DuitslandwebAnnalena Baerbock (Groenen), de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, bezoekt de komende twee dagen Nigeria om geroofde Benin-beelden terug te geven. Baerbock noemt het "een stap die al veel eerder genomen had moeten worden".
Baerbock is zondag samen met minister van Cultuur Claudia Roth (Groenen) naar Nigeria gereisd voor de teruggave van de roofkunst. De Duitse ministers willen dinsdag twintig bronzen beelden persoonlijk aan de Nigeriaanse regering overhandigen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Baerbock laat deze stap zien dat "Duitsland het serieus meent met de verwerking van zijn duistere koloniaal verleden".
De Benin-beelden zijn al jaren een heet hangijzer in het debat over koloniale roofkunst in Duitsland. Duizenden kunststukken werden in 1897 door de Britse koloniale macht uit het toenmalige koninkrijk Benin – het huidige Nigeria – geroofd. Ze werden voor een groot deel doorverkocht in Europa en belandden als roofkunst in talrijke musea. Vandaag de dag – 125 jaar later – bevinden zich circa 1000 van deze kunststukken in Duitsland. De sculpturen uit Benin behoren tot de meest waardevolle objecten die tijdens de koloniale tijd uit Afrika zijn meegenomen.
Baerbock hoopt dat door de teruggave van de beelden een intensievere samenwerking met Nigeria mogelijk wordt. Het West-Afrikaanse land is met zijn 210 miljoen inwoners de grootste democratie van Afrika. Nigeria stoot veel CO2 uit en is een grote exporteur van fossiele brandstoffen. Bij de toekomstige Duits-Nigeriaanse samenwerking speelt daarom met name het nemen van maatregelen om de klimaatcrisis aan te pakken een grote rol, aldus Baerbock. Lees meer bij Die Zeit en Auswärtiges Amt
Afgelopen vrijdag tekende de stad Hamburg een overeenkomst met vertegenwoordigers van de Nigeriaanse regering over de teruggave van alle 179 bronzen Benin-beelden die de stad in haar bezit heeft. Drie beelden werden direct overhandigd. Uiteindelijk gaat twee derde van de beelden in Hamburg terug naar Nigeria en een derde blijft in bruikleen in Hamburg. Lees meer bij NDR
Lees ook op Duitslandweb: Koloniale kunst in musea: teruggeven of tonen? (2019)
Lees meer over 'Cultuur':
Een nieuwe omgang met het koloniale verleden
De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.

Poetry Slam in de Elbphilharmonie
Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.
Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’
Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.

Bielefeld: de stad die niet bestaat
Het thema van de Dag van de Duitse taal is reizen, maar kan dat ook naar Bielefeld?
Reacties
Geen reacties aanwezig