Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse musea geven Maori-hoofden terug

Kort nieuws - 26 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Reiss-Engelhorn Museum in Mannheim (Baden-Württemberg) geeft vandaag met een feestelijke ceremonie drie gemummificeerde Maori-hoofden terug aan Nieuw-Zeeland. Een delegatie uit Nieuw-Zeeland neemt de voorouderhoofden in ontvangst.

Eerder deze week heeft een museum in Leipzig ook menselijke resten van Maori en Moriori, zoals botten en haren, teruggegeven aan de delegatie uit Nieuw-Zeeland. De komende weken dragen musea in Stuttgart, Hildesheim en Göttingen ook objecten over aan Nieuw-Zeeland die in koloniale tijden naar Duitsland zijn gekomen.

Nieuw-Zeeland zet zich al jaren in voor de terugkeer van menselijke overblijfselen van Maori, de oorspronkelijke bevolking van het land. De getatoëerde voorouderhoofden hebben bijzondere waarde voor de Maori. Soms ging het om voorouderverering, maar het konden ook trofeeën zijn van gedode vijanden, legt het museum uit op de website.  De gesprekken met de Duitse musea begonnen in 2019. De verantwoordelijke deelstaatminister zei vrijdag volgens Der Spiegel dat haar regering de objecten graag teruggeeft. Ze zijn ten onrechte naar Europa gebracht, aldus de minister. Lees meer bij Der Spiegel en bij The Informant (Nieuw-Zeeland)

Het museum in Mannheim informeert via zijn website over de omgang met objecten die in een koloniale context zijn verkregen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

Kijken voorbij de Muur in je hoofd

In museum No Hero in Delden worden 60 werken van Oost-Duitse kunstenaars getoond, iets wat in Duitsland steevast tot debat leidt.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.


Lees meer

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

Zu Knyphausen: melancholische 'Liedermacher'

De Duitse singer-songwriter Gisbert zu Knyphausen treedt op 20 april op in Nijmegen, tijdens een avond over klimaatactivisme.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger