Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse musea geven Maori-hoofden terug

Kort nieuws - 26 mei 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Reiss-Engelhorn Museum in Mannheim (Baden-Württemberg) geeft vandaag met een feestelijke ceremonie drie gemummificeerde Maori-hoofden terug aan Nieuw-Zeeland. Een delegatie uit Nieuw-Zeeland neemt de voorouderhoofden in ontvangst.

Eerder deze week heeft een museum in Leipzig ook menselijke resten van Maori en Moriori, zoals botten en haren, teruggegeven aan de delegatie uit Nieuw-Zeeland. De komende weken dragen musea in Stuttgart, Hildesheim en Göttingen ook objecten over aan Nieuw-Zeeland die in koloniale tijden naar Duitsland zijn gekomen.

Nieuw-Zeeland zet zich al jaren in voor de terugkeer van menselijke overblijfselen van Maori, de oorspronkelijke bevolking van het land. De getatoëerde voorouderhoofden hebben bijzondere waarde voor de Maori. Soms ging het om voorouderverering, maar het konden ook trofeeën zijn van gedode vijanden, legt het museum uit op de website.  De gesprekken met de Duitse musea begonnen in 2019. De verantwoordelijke deelstaatminister zei vrijdag volgens Der Spiegel dat haar regering de objecten graag teruggeeft. Ze zijn ten onrechte naar Europa gebracht, aldus de minister. Lees meer bij Der Spiegel en bij The Informant (Nieuw-Zeeland)

Het museum in Mannheim informeert via zijn website over de omgang met objecten die in een koloniale context zijn verkregen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger