Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland vraagt vergeving voor koloniaal geweld in Tanzania

Kort nieuws - 1 november 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft in Tanzania gevraagd om vergeving van het Duitse koloniale geweld aan het begin van de 20e eeuw. Tussen 1905 en 1907 kwamen naar schatting 300.000 mensen om die in opstand waren gekomen tegen de Duitse koloniale heersers.

"Als Duitse bondspresident vraag ik om vergiffenis voor dat wat Duitsers uw voorouders hier hebben aangedaan", zei Steinmeier dinsdag in de Tanzaniaanse stad Songea. De Duitsers hebben destijds in de toenmalige kolonie Duits Oost-Afrika "met wrede hardheid" geregeerd en hij schaamt zich daarvoor, zei Steinmeier.

In Duits Oost-Afrika heeft zich een van de bloedigste hoofdstukken van de Duitse koloniale geschiedenis afgespeeld. Bij de zogeheten Maji-Maji opstand kwamen mensen in verzet tegen de hoge belastingen die de Duitse koloniale heersers hadden opgelegd. De opstand werd hard neergeslagen. Daarbij vielen onder de bevolking in Duits Oost-Afrika - wat min of meer overeenkomt met het huidige Tanzania, Burundi en Rwanda - naar schatting 300.000 doden. De meeste mensen stierven als gevolg van de systematische vernietiging van velden en dorpen door de Duitse koloniale troepen.

Duitsland heeft de moorden in Duits Oost-Afrika nog niet officieel als oorlogsmisdaad erkend. Steinmeier zei in Songea dat Duitsland bereid is tot een gezamenlijke verwerking van het verleden. "Niemand mag vergeten wat destijds is gebeurd." De bondspresident beloofde ook dat schedels van toenmalige verzetsstrijders zullen worden teruggegeven. Dat zijn er volgens de president "honderden, misschien wel duizenden". Ze werden destijds als trofeeën door de koloniale heersers mee naar Duitsland genomen en bevinden zich daar nog steeds in musea en antropologische verzamelingen. Lees meer bij Tagesschau 

In ongeveer dezelfde periode als het koloniale geweld in Duits Oost-Afrika vond ook de volkerenmoord op de Herero en de Nama plaats in toenmalig Duits Zuid-West-Afrika, het huidige Namibië. Daarbij kwamen naar schatting 70.000 mensen om. Duitsland bood daar in 2021 excuses voor aan en beloofde 1,1 miljard euro te betalen aan ontwikkelings- en verzoeningsprojecten. Dat vonden de vertegenwoordigers van de Herero en de Nama volstrekt ontoereikend. Voor zover bekend lopen daarover nog steeds gesprekken. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger