Duitslandweb logo Duitslandweb

Herero en Nama accepteren akkoord volkerenmoord niet

Kort nieuws - 23 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vertegenwoordigers van de volken Herero en Nama in Namibië willen opnieuw onderhandelen over het akkoord tussen de Namibische en de Duitse regering over voor de volkerenmoord op beide stammen tussen 1904 en 1908. Donderdag stemt het parlement in Windhoek over het akkoord.

Na jarenlang onderhandelen hebben Duitsland en Namibië in mei in een akkoord afgesproken dat Duitsland officieel excuses maakt voor de volkerenmoord en de komende 30 jaar 1,1 miljard euro stort in een opbouwfonds dat grotendeels ten goede moet komen aan de Herero en de Nama. 

De Herero en de Nama vinden dat volstrekt ontoereikend. Dinsdag, tijdens het parlementsdebat over het akkoord, drongen honderden protestanten door tot het terrein van het Namibische parlement in Windhoek. Zij eisten nieuwe onderhandelingen over het akkoord, dat zij als een belediging beschouwen. Veel Herero en Nama geloven niet dat het geld uit het fonds bij hen terecht komt, zegt een Duitse kolonialisme-onderzoeker. Zij willen onder meer een schadeloosstelling die direct aan nazaten van vermoorde Herero en Nama wordt betaald. Dat weigert de Duitse regering. 

De Namibische minister van Defensie noemt de onderhandelingen "deels teleurstellend" en heeft gezegd dat de Namibische regering nog steeds in gesprek is met Duitsland. Of dat klopt is onduidelijk. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (SPD) had gehoopt dat het akkoord nog in deze verkiezingsperiode kon worden ondertekend. Maar ook in Duitsland gaan stemmen op om opnieuw te onderhandelen. Het Namibische parlement stemt naar verwachting in met de overeenkomst.

Het grondgebied van het huidige Namibië was tussen 1884 en 1915 een kolonie van Duitsland. Duitse generaals sloegen opstanden van de bevolking wreed neer en tienduizenden mensen werden door het Duitse leger vermoord. Lees meer bij Tagesspiegel en bij Reuters (Engels)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Verkiezingsthema: Buitenlandse politiek

Merkels opvolger moet opereren in internationale verhoudingen die alleen maar moeilijker zijn geworden.


Lees meer

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Duits voorzitterschap sluit af met China-deal

Op de voorlaatste dag van het Duitse EU-voorzitterschap sloot de EU een investeringsverdrag met China.


Lees meer

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland en Rusland ruziën over Navalny

Duitsland zoekt naar een krachtig antwoord op de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny.


Lees meer

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Duitsland terughoudend over eigen rol in Libië

Na de Libië-conferentie is de vraag of Duitsland de Bundeswehr wil inzetten om het wapenembargo te controleren.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger