Duitslandweb logo Duitslandweb

Herero klagen Duitsland in New York aan voor volkerenmoord

Kort nieuws - 25 januari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering moet zich donderdag voor de rechter in New York verantwoorden voor de volkerenmoord op de Herero en Nama tussen 1904 en 1908, in het huidige Namibië. Maar de bondsregering wil zich niet in het openbaar uitspreken over de misdaden uit het koloniale verleden. 

De Herero en Nama procederen al een jaar tegen Duitsland, maar tot nu toe weigert de bondsregering deel te nemen aan het proces. Haar advocaat argumenteert dat de volkerenmoord een binnenlandse aangelegenheid is, en dus niet in New York behandeld moet worden. Die Linke en Die Grünen eisen juist meer engagement van de regering. 

Historici noemen de massamoord door Duitse keizerlijke troepen op de Herero en de Nama de eerste genocide van de 20e eeuw. Tussen 1904 en 1908 voerde de Pruisische generaal Lothar von Trotha een bloedige oorlog in de toenmalige kolonie Duits-Zuid-West-Afrika. Grote aantallen Herero en Nama werden opgesloten in concentratiekampen en vermoord. Hun skeletten en schedels namen de troepen mee naar Duitsland voor het zogenoemde 'rassenonderzoek'.

De Duitse regering praat achter gesloten deuren met vertegenwoordigers van Namibië over de Vergangenheitsbewältigung. Dat vinden de belangenverenigingen van de Herero en Nama niet genoeg, zij willen ook een plek aan tafel. Daarom klaagden ze de Bondsregering in New York aan. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Die Zeit

Reacties

Michel De Wandel - 2 augustus 2018 20:38

Dan ook de moord op de indianen door de V.S., Armeniers door Turkije, Congolezen door de Belgen, Inca's en anderen door Spanje, Indianen in Brazilie, idem in Canada, Tibetanen door China.....

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger